Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Seko: Idziemy w kierunku dań gotowych i naturalnych konserwantów

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-03-2017, 09:47
Seko: Idziemy w kierunku dań gotowych i naturalnych konserwantów
Kazimierz Kustra, prezes Seko. Fot. Seko.

- W 2017 roku będziemy dążyli do uszlachetniania naszych produktów. Przestawiamy się na produkcję w oparciu o naturalne środki konserwujące, co jest odpowiedzią na zmieniające się wymagania konsumentów oraz sieci handlowych - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Kazimierz Kustra, prezes Seko.

Jak mówi Kazimierz Kustra, Seko powraca do produkcji w oparciu o naturalne środki konserwujące, jak sól, cukier, olej i ocet.

- To kwestia gwarancji jaką dajemy konsumentowi. Za obniżenie jakości produktów obecnych na rynku odpowiadają sieci handlowe. Na szczęście większość z nich już zauważyła, że produkty z datą przydatności do pół roku się nie sprzedają, bo to sama chemia i ludzie to zauważają. Obecnie zdecydowana większość sieci zmieniła już swoje podejście i wymaga miesięcznych terminów przydatności do spożycia - dodaje.

Prezes Seko dodaje, że w 2017 roku jego firma będzie także rozwijać kategorię dań gotowych.

- Chcemy mieć w asortymencie jak najwięcej produktów bez konserwantów w oparciu o różnego rodzaju dodatki, jak kasze, ryże i inne przyprawy. Dzisiaj ludzie czytają etykiety i to jest ważne, bo każdy chce być zdrowym i długo żyć. Lekarze przekonują, że przynajmniej raz w tygodniu powinno się spożywać 10-15 dag ryby wędzonej i tyle samo marynowanego śledzia - dodaje.

Seko SA to polskie przedsiębiorstwo przetwórstwa rybnego. Firma powstała w 1992 roku w Porcie Rybackim „Dalmor" w Gdyni, a w 1995 roku została przeniesiona do Chojnic. Zakład firmy ma obecnie powierzchnię 16 tys. m2.

W ofercie Seko SA jest ponad 200 pozycji asortymentowych w 17 kategoriach. Są to marynaty, mrożonki, pasty, sałatki i konserwy przygotowane głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z certyfikowanych łowisk Islandii, Norwegii, Danii, Niemiec i Kanady. Firma w produktach uwzględnia aktualne trendy w żywieniu, potrzeby konsumentów, zmiany rynkowe. Seko posiada system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności potwierdzony licznymi certyfikatami.

Produkty Seko SA są dostępne w sieciach handlowych i hurtowniach na terenie całego kraju, a także na rynkach zagranicznych, m.in. w Niemczech, Czechach, Słowacji, Irlandii, Anglii, Rumunii, we Włoszech i we Francji oraz na Litwie. 15 marca 2007 Seko SA zadebiutowało na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W grudniu 2016 roku po raz dziesiąty otrzymało prestiżowy tytuł Gazeli Biznesu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

SPÓŁKI SEKTORA SPOŻYWCZEGO NA GPW

SEKSeko SA

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Techn. Przetw. Rybn. 13-03-2017, 11:56:
Oczywiscie zgadzam sie generalnie z wypowiedzia prezesa SEKO.
SEKO jako jedna z firm zajmujaca sie produkcja wyrobow jak powiada pretzes „garmazeryjnych” ja natomiast bym okreslil to jako „convenience produktow” jest uznana i ceniona na rynku polskim.
Trendy glbalne w produkcji zywnosci w tym i przetworow rybnych ida w kierunku przygotowywania dan „gotowyc” tzw. ready to eat czy tez w „polowie gotowych” w kazdym badz razie nie wymagajacych wielu przygotowan wstepnych w domu.
Wiadomo kazdy asocjuje do tego, ze ryba „smierdzi” i nikt nie chce tego w kuchni doswiadczyc.
Najlepije aby bylo gotowe i do podgrzania i podania na stol.
Laczenie miesa rybnego z warzywami, ryzem czy tez innymi dodatkami jest jak najbardziej sluszne i osobiscie uwazam, ze to wlasnie ten kierunek jest tym, ktory w przyszlosci zreszta niedalekiej, bedzie dominowal rynek konsumenta.
Ten ktory nie dostrzeze tego zostanie z tylu, a konkurencja jest duza.
Co innego jednak wywody w postaci stwierdzenia, ze kierunek ten jest przyszloscia a co innego prawdziwe dzialanie.
Do tej pory szczerze mowiac, nie widze na rynku polskim zbyt duzego wyboru dan o ktorych mowi prezes.
Moze nareszczcie SEKO przejmie palaeczke i pedem ruszy naprzad.
W miejscu tym chcialbym podkreslic, ze jest to szanasa na zaistnienie „nowe” zaistnienie, co dla niektorych firm ktore podjely by taka dzialalnosc bylo by ich „nowym” narodzeniem.
Mam tu na mysli konkretna firme np. WILBO z Gdyni ktora „paleta” sie od upadlosci do upadlosci i do tej pory nie moze znalezc racji sewgo bytu na polskim rynku przetworcow rybnych.
A szkoda !
Wydaje mi sie, ze to wlasnie byla by dla nich szansa .

Wiadomo cena na rybe nie jest stala i z reguky jest ona coraz wyzsza.
Dostepnosc do surowca mniejsza i trzeba obchodzic sie z nim racjonalnie wykorzystuja c go w 100%
Nie ma juz mowy o „odpadach” , praktycznie wszystko jest cennym surowcem bialkowym ktory mozna i nalezy wykorzystac.
Obecne technologie, dodatki pozwalaja na tworzenie kreatywnych dan w oparciu np. o scinki rybne.
Predzej czy pozniej zycie nauczy tych co z ryby... , w jaki sposob wszystko wykorzystac i poprawic swa ekonomike.
Najlepszym nauczycielem jest potrzeba...
Mama tylko nadzieje, ze SEKO ma na tyle kreatywnych technologow ktorzy zdolni bedy przyjac to wezwanie.

Na marginesie: zapewne bede jak zwykle jedynym ktory skomentuje artykul.
A szkoda, bo mysle, ze wielu jest takich co mialo by tu cos do przekazania.
Czas aby polskie przetworstwo rybne prowadzone bylo przez przeznaczonych do tego celu specjalistow a nie dyletantow i karierowiczow ktorym w zasadzie obojetne jest to co w przszlosci bedzia dialosie ew tej galezi.
Dla takich objecie szefostwa, przezesostwa firmy o dzalalnosci ktorej nie maja zielonego pojecia to kolejny stopien do dohapania sie. (tu pardon, za wyrazenie)
Pyta gdzei sa np. absolwenci Wydz. Ryb. Morskiego ktorzy predysponowani sa wlasnie do takich pozycji ?
No ale to juz dluzsza dyskusja wykraczajac poz czysto technologiczne uwagi

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH