Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ślimaki hodowlane zwierają najwyższą wartość selenu – pierwiastek życia!

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 09-10-2016, 12:18
Ślimaki hodowlane zwierają najwyższą wartość selenu – pierwiastek życia!
Mariola i Grzegorz Skalmowscy Snails Garden. Fot. Materiały prasowe

Ślimaki są bogatym źródłem selenu. Zawartość "pierwiastka życia" jest porównywalna do tej, która jest notowana w przypadku ryb. Z analiz Katedry Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia z Lublina wynika, że więcej drogocennego składnika posiadają ślimaki hodowlane.

W organizmie człowieka selen spełnia bardzo pożyteczną funkcję przeciwutleniacza, ograniczającego szkodliwe procesy peroksydacji lipidów, DNA i RNA, chroni komórki przed deformacją i uszkodzeniami genetycznymi. Wchodzi w skład peroksydazy glutationu, działającej jako czynnik antyoksydacyjny, zaliczany do grupy tzw. zmiataczy wolnych rodników. Lokując się w miejscu aktywnym enzymu, który odpowiedzialny jest m.in. za usuwanie z organizmu nadtlenku wodoru oraz nadtlenków organicznych powstających w procesie peroksydacji lipidów, selen spełnia rolę ochronną dla krwinek czerwonych, w szczególności dla hemoglobiny.

Brak selenu lub jego niedostateczny poziom w organizmie człowieka prowadzi do kardiomyopatii i zawału mięśnia sercowego, dystrofii i zwłóknienia trzustki oraz osłabienia odporności, czyli zespołu objawów nazwanych chorobą niedoboru selenu.

Z badań Katedry Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie wynika, że poziom selenu różnił się istotnie pomiędzy gatunkami ślimaków. Najmniej selenu stwierdzono w mięsie ślimaka winniczka – 0,09 mg/kg, więcej w mięsie ślimaka szarego dużego – 0,16 mg/kg, a najwięcej w mięsie ślimaka szarego małego – 0,19 mg/kg. Największą zawartość selenu wykazano w ślimakach winniczkach pochodzących z województw lubuskiego i zachodniopomorskiego, a najmniejszą z województwa wielkopolskiego. Badanie porównawcze zawartości selenu w surowym i przetworzonym mięsie ślimaków winniczków nie wykazało istotnej różnicy. 

Przeprowadzone badania wykazały w mięsie ślimaków jadalnych zróżnicowany poziom selenu w zależności od gatunku i miejsca ich pozyskiwania. Ślimaki winniczki, które przebywają w środowisku naturalnym kumulują istotnie mniej selenu od ślimaków hodowlanych. Środowisko naturalne jest zróżnicowane pod względem zawartości selenu, co ma wpływ na jego poziom w mięsie ślimaków. Wykazano także, że gotowanie a następnie mrożenie nie miały istotnego wpływu na poziom selenu.

- Wniosek jest taki: selen jest dostępny w naszej diecie trzeba tylko poszukać i dobrze skomponować codzienny jadłospis. Zawsze należy zwracać uwagę na różnorodności. Dlatego idealnie nadają się ślimaki hodowlane polskiego pochodzenia z dużą zawartością selenu.  Opłaca się postawić na taki interes, który mamy możliwość z powodzeniem rozwijać. Obecnie wiele ludzi decyduje się na świetne możliwości jak hodowla ślimaków jadalnych. Współczesna hodowla ślimaków to doskonała opcja do wykorzystania, a również idealny pomysł na uzyskanie dodatkowego przychodu - komentuje Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden. 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH