REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Snails Garden wystawcą Food Show 2017: Wywodzimy się z branży HoReCa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-02-2017, 09:59
Snails Garden wystawcą Food Show 2017: Wywodzimy się z branży HoReCa
Grzegorz Skalmowski, tworca Snails Garden i Mariola Pilat Skalmowska, prezes zarzadu Eko Snails Garden, fot. Paweł Pawłowski

- Na rynku HoReCa czujemy się doskonale, bo sami się z tej branży wywodzimy. W 1994 roku stawialiśmy pierwsze kroki w gastronomii - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grzegorz Skalmowski, twórca marki Snails Garden.

REKLAMA

Firma Snails Garden weźmie udział w Food Show 2017 - odbywającym się 16-18 marca w Katowicach wielkim święcie polskiej żywności i kulinariów. ZOBACZ WIĘCEJ NA FOODSHOW.PL.

Grzegorz Skalmowski przekonuje, że Food Show to idealne miejsce na przedstawienie swojej oferty na rynek HoReCa przez innowacyjną firmę zajmującą się produkcją ślimaków.

- Cieszymy się, że formuła wydarzenia pozwala przedstawić swoje plany i nowości także firmom rodzinnym. Każda firma wkłada pasję w to, co robi. Osobiście angażujemy się w każde wydarzenie i tutaj będzie podobnie. Wymiana doświadczeń i skrócenie łańcucha decyzyjności ma dla nas ogromne znaczenie - dodaje.

Snails Garden po raz pierwszy zaprezentuje w Katowicach nowości produktowe: podpłomyki (pizza ze ślimakami) i piec w kształcie ślimaka do zapiekania, pancettę, czyli filet ślimaka zawinięty w boczek, pasztet ze ślimaków, a także słodkie praliny ze ślimakami.

- Zdecydowaliśmy się na te rozwiązania, aby jeszcze bardziej przekonać niedowiarków do smaku ślimaka, wszak to białko bez ości i kości. Dzięki takiemu sposobowi podania gotowego dnia, nikt nie widzi ślimaka i tym sposobem chętnie go próbuje - zachęca Skalmowski.

Twórca Snails Garden przyznaje, że firma dobrze czuje się w sektorze HoReCa, gdyż właśnie z gastronomii się wywodzi.

- Swego czasu chcieliśmy otworzyć restaurację w Łodzi. Okazało się jednak, że czynsz dzierżawy lokalu pochłonąłby znaczne zyski. Dlatego postanowiliśmy uruchomić małe bistro na naszej farmie ślimaków. Na razie lokal działa w wersji letniej w budynku o kształcie ślimaka wykonanym z gliny. Ślimak naprawdę robi wrażenie, warto go zobaczyć. Ryby, raki i ślimaki mazurskie to nasz cel lokalny. Dostaliśmy już certyfikat marszałkowski "Produkt Warmia Mazury" dla ślimaków z Mazur. To jest nasz produkt który z dumą propagujemy po całej Polsce. Począwszy od pokazów live cooking, spotkań biznesowych i osobistych rozmów z szefami kuchni - dodaje Skalmowski.

Podczas Food Show 2017 Snails Garden będzie prezentować książkę kulinarną pod tytułem "Ślimaka kulinarna podróż, o tym co zapomniane, a przypomnienia warte".W książce znalazło się 120 autorskich, polskich receptur na dania ze ślimaków, wątróbki ślimaka i kawioru białego. W projekcie wzięli udział szefowi restauracji i uczestnicy kulinarnych programów telewizyjnych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH