Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Snails Garden wystawcą Food Show 2017: Wywodzimy się z branży HoReCa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-02-2017, 09:59
Snails Garden wystawcą Food Show 2017: Wywodzimy się z branży HoReCa
Grzegorz Skalmowski, tworca Snails Garden i Mariola Pilat Skalmowska, prezes zarzadu Eko Snails Garden, fot. Paweł Pawłowski

- Na rynku HoReCa czujemy się doskonale, bo sami się z tej branży wywodzimy. W 1994 roku stawialiśmy pierwsze kroki w gastronomii - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Grzegorz Skalmowski, twórca marki Snails Garden.

Firma Snails Garden weźmie udział w Food Show 2017 - odbywającym się 16-18 marca w Katowicach wielkim święcie polskiej żywności i kulinariów. ZOBACZ WIĘCEJ NA FOODSHOW.PL.

Grzegorz Skalmowski przekonuje, że Food Show to idealne miejsce na przedstawienie swojej oferty na rynek HoReCa przez innowacyjną firmę zajmującą się produkcją ślimaków.

- Cieszymy się, że formuła wydarzenia pozwala przedstawić swoje plany i nowości także firmom rodzinnym. Każda firma wkłada pasję w to, co robi. Osobiście angażujemy się w każde wydarzenie i tutaj będzie podobnie. Wymiana doświadczeń i skrócenie łańcucha decyzyjności ma dla nas ogromne znaczenie - dodaje.

Snails Garden po raz pierwszy zaprezentuje w Katowicach nowości produktowe: podpłomyki (pizza ze ślimakami) i piec w kształcie ślimaka do zapiekania, pancettę, czyli filet ślimaka zawinięty w boczek, pasztet ze ślimaków, a także słodkie praliny ze ślimakami.

- Zdecydowaliśmy się na te rozwiązania, aby jeszcze bardziej przekonać niedowiarków do smaku ślimaka, wszak to białko bez ości i kości. Dzięki takiemu sposobowi podania gotowego dnia, nikt nie widzi ślimaka i tym sposobem chętnie go próbuje - zachęca Skalmowski.

Twórca Snails Garden przyznaje, że firma dobrze czuje się w sektorze HoReCa, gdyż właśnie z gastronomii się wywodzi.

- Swego czasu chcieliśmy otworzyć restaurację w Łodzi. Okazało się jednak, że czynsz dzierżawy lokalu pochłonąłby znaczne zyski. Dlatego postanowiliśmy uruchomić małe bistro na naszej farmie ślimaków. Na razie lokal działa w wersji letniej w budynku o kształcie ślimaka wykonanym z gliny. Ślimak naprawdę robi wrażenie, warto go zobaczyć. Ryby, raki i ślimaki mazurskie to nasz cel lokalny. Dostaliśmy już certyfikat marszałkowski "Produkt Warmia Mazury" dla ślimaków z Mazur. To jest nasz produkt który z dumą propagujemy po całej Polsce. Począwszy od pokazów live cooking, spotkań biznesowych i osobistych rozmów z szefami kuchni - dodaje Skalmowski.

Podczas Food Show 2017 Snails Garden będzie prezentować książkę kulinarną pod tytułem "Ślimaka kulinarna podróż, o tym co zapomniane, a przypomnienia warte".W książce znalazło się 120 autorskich, polskich receptur na dania ze ślimaków, wątróbki ślimaka i kawioru białego. W projekcie wzięli udział szefowi restauracji i uczestnicy kulinarnych programów telewizyjnych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH