REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Spadł import pang, tuńczyków i makreli

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 02-01-2015, 12:26

Od stycznia do końca września 2014 r. eksport filetów, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw nie zmienił się w porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego - informuje Krzysztof Hryszko, analityk Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach grudniowego numeru "Rynku rolnego".

REKLAMA

W wadze produktu eksport wyniósł on 168,4 tys. ton. Nieznacznie zmalał co prawda eksport filetów oraz ryb wędzonych, przy jednoczesnym zwiększeniu wywozu przetworów i konserw. Wartość eksportu tych produktów zwiększyła się jednak o 5,7 proc. do prawie 4 mld zł, pod wpływem wyższych cen transakcyjnych (głównie filetów i ryb wędzonych).

W analizowanym okresie w strukturze gatunkowej eksportu dominowały łososie i śledzie. Osiągnęły one 52 proc. udziału w ujęciu wolumenowym i 67 proc. w ujęciu wartościowym.

Do końca września 2014 r. import ryb, przetworów rybnych i owoców morza zwiększył się o 1,5 proc. do 353,5 tys. ton, przy wyższej dynamice przyrostu jego wartości (wzrost o 5,3 proc. do 4,5 mld zł). W porównaniu z dziewięcioma miesiącami roku 2013, sprowadziliśmy o 23 proc. więcej dorszy (35,8 tys. ton), o 20 proc. więcej pstrągów (9,6 tys. ton), o 12 proc. więcej łososi (do 101,7 tys. ton) oraz o 4 proc. więcej mintajów (27,2 tys. ton).

Zmalał natomiast import pang i to aż o 27,6 proc. (do 4,9 tys. ton), a także tuńczyków (o 26 proc. do 6,7 tys. ton). Mniej przywieziono do Polski również makreli (o 17 proc. do 25,4 tys. ton) oraz śledzi (o 8 proc. do 54,7 tys. ton).

Jak zauważa Krzysztof Hryszko, tendencje cenowe w imporcie poszczególnych gatunków były zróżnicowane. W analizowanym okresie najbardziej wzrosły ceny krewetek, czarniaków, tilapii i łupaczy (o 12-18 proc.), nieznacznie podrożały mintaje, makrele (o 3-5 proc.), ale mniej płacono za importowane śledzie, morszczuki i tuńczyki (o 8 proc.). Ceny transakcyjne pozostałych ważniejszych gatunków ryb były podobne jak przed rokiem. 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • dsdsffsffd 07-01-2015, 14:46:
tilapia takie same scierwo jak panga

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH