Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Spożycie karpia w Polsce nie zwiększa się pomimo akcji promocyjnych

  • www.farmer.pl
  • Autor: www.farmer.pl
  • Data: 11-12-2014, 15:12

Według Zbigniewa Szczepańskiego prezesa Towarzystwa Promocji Ryb „Pan Karp", mimo akcji promocyjnych nie zwiększa się spożycie karpi w Polsce i od kliku lat wynosi ono około 500 g rocznie na osobę, czyli tyle samo co pstrągów. Spożycie ryb morskich to 9-10 kg na osobę, a innych gatunków ryb słodkowodnych 2-3 kg rocznie na osobę.

Niestety w Polsce nie ma szans na tak skuteczną promocję jaką w przypadku łososia norweskiego od wielu lat prowadzi Rada Exportowa Norwegii popierana przez rząd i króla. Duża promocja z „niebieską rybą" prowadzona przed kilku laty, przede wszystkim w hipermarketach dotyczyła spożycia wszystkich ryb, a nie karpi. Polska jest nadal skazana na walkę o unijne fundusze na promocję karpi i pstrągów.

Obecnie produkcja karpi w Polsce wynosi około 18 tys. ton rocznie, pstrągów 15 tys. ton, a jesiotrów szacowana jest na tysiąc ton.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • beny arcywróg karpia 23-12-2016, 22:26:
ościste madafakas

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH