Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sprzedano całe zapasy świeżego karpia zatorskiego

  • Autor: PAP
  • Data: 23-12-2013, 17:55

Ponad 200 ton karpia zatorskiego, jedynego rodzaju karpia w Polsce chronionego unijnym certyfikatem, trafiło przed Wigilią do odbiorców. W poniedziałek w Zatorze sprzedano ostatnie kilogramy żywego karpia, pozostały jeszcze ryby wędzone i filetowane.

Jak poinformował PAP dyrektor Rybackiego Zakładu Doświadczalnego w Zatorze Jerzy Adamek, certyfikowane ryby można było kupić w samym Zatorze, a także w niektórych sieciach handlowych na Śląsku i Małopolsce.

"Ten rok był dużo lepszy, bo stale zwiększamy produkcję i sprzedaż karpia, ale uzyskane ceny były niezadowalające - spadły do poziomu z 2008 roku" - wyjaśnił Adamek.

Podkreślił, że pomimo wysokiej jakości, cenowo karp zatorski nie różni się od ryb pochodzących z hodowli w innych częściach kraju, bo wciąż głównym czynnikiem decydującym o zakupie karpia pozostaje cena.

W hurcie kilogram karpia zatorskiego kosztował w tym roku około 10 zł, a sklepy sprzedawały go detalicznie po ok. 14 zł za kilogram. Jak ocenił dyrektor zakładu, opłacalność hodowli karpia w tym roku znacząco spadła - cena hurtowa była niższa o ponad 10 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym i spadła do poziomu 2008 r., a koszty produkcji wzrosły.

Żeby mieć pewność, że kupiliśmy oryginalnego karpia zatorskiego, najlepiej było udać się osobiście do Zatora, gdzie w specjalnych stoiskach można było nabyć lokalny produkt w stanie surowym lub przyrządzony na wiele sposobów. Sieci handlowe sprzedające ryby z Zatora nie zawsze informują o jego pochodzeniu, pojawiają się też na rynku podróbki.

Według Adamka o wyjątkowości karpia zatorskiego decyduje zarówno jego gatunek, jak i położenie stawów oraz sposób hodowli.

Produkcja karpia zatorskiego prowadzona jest na terenie trzech sąsiadujących ze sobą gmin (Zator, Przeciszów i Spytkowice) w zachodniej części województwa małopolskiego. Gminy te od 2003 r. wspólnie realizują projekt "Dolina Karpia". Stawy hodowlane objęte są obszarem chronionym Natura 2000.

Do zarybiania używa się wyłącznie krzyżówek otrzymanych w Rybackim Zakładzie Doświadczalnym w Zatorze. Ryby w ekologicznej hodowli, żywiąc się głównie pokarmem naturalnym z niewielkim dodatkiem zbóż, dorastają do 1,2 - 2 kg wagi. Średnio na jeden hektar stawu przypada 300-600 sztuk karpi.

Ryby odławiane są wcześniej i przed sprzedażą magazynowane w wodzie przepływowej pochodzącej z górskiej rzeki Skawy.

Karp zatorski w 2011 roku został wpisany na unijną listę produktów o chronionej nazwie pochodzenia. W ten sposób dołączył do ponad 1000 produktów chronionych w Unii Europejskiej ze względu na swoje tradycyjne pochodzenie lub specyficzną recepturę i produkcję.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Zenior 27-12-2013, 11:10:
Do Doliny Karpia należy 7 miejscowości:
Przeciszów, Zator, Spytkowice, Polanka Wielka, Osiek, Brzeźnica, Tomice.
dolinakarpia org

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH