REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Sushi Factory chce eksportować. Zwiększy zatrudnienie

  • Autor: PAP
  • Data: 14-10-2015, 13:00
Sushi Factory chce eksportować. Zwiększy zatrudnienie
Fabryka Sushi Factory w Robakowie (fot. Sushi Factory)

Fabryka sushi działająca w Robakowie (Wielkopolskie) chce w najbliższym czasie dwukrotnie zwiększyć zatrudnienie. W przyszłym roku zakład zamierza rozpocząć produkcję na eksport.

REKLAMA

Zakład działa na trudnym dla pracodawców rynku pracy z wyjątkowo niskim bezrobociem, które w powiecie poznańskim nieznacznie przekracza 3 proc. Sushi Factory zatrudniająca obecnie ok. 30 osób fabryka dań gotowych sushi rozpoczęła działalność w tym roku, jej wartość szacowana jest na 7 mln zł. Według przedstawicieli spółki, zakład ma najbardziej rozbudowaną linię do produkcji sushi w Polsce i jest jedną z pięciu największych fabryk tego typu w Europie. Aktualna wydajność produkcyjna jednej, ośmiogodzinnej zmiany wynosi 14 tys. tacek z sushi. Głównym odbiorcą produktów zakładu są działające w Polsce sieci handlowe.

Jak powiedział PAP członek zarządu Sushi Factory Tomasz Nawrocki, w przyszłym roku przewidziane jest otwarcie kolejnej linii technologicznej. Docelowo produkcja ma sięgnąć 84 tys. tacek z sushi w ciągu trzech zmian. W związku z planowanym rozwojem, firma zamierza w najbliższym czasie zatrudnić kolejnych 30 osób. Tomasz Nawrocki wyjaśnił, że do pracy przy produkcji sushi potrzebne są osoby o odpowiednich kwalifikacjach, predyspozycjach manualnych, ale także szybko uczące się obsługi dość skomplikowanych, japońskich maszyn.

Niewykluczone, że poszukiwania nowych pracowników zabiorą spółce trochę czasu - jak poinformowała PAP dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy w Poznaniu Maria Sowińska, w powiecie poznańskim spada liczba osób szukających pracy. "W powiecie poznańskim stopa bezrobocia wynosi 3.1 proc., w Poznaniu - 2.7 proc. Cieszy nas, gdy wzrasta liczba podmiotów poszukujących kandydatów do zatrudnienia. Pod koniec września mieliśmy łącznie 16,5 tys. pozyskanych ofert pracy, w całym 2014 roku było ich 15.5 tys." - powiedziała PAP Sowińska.

Jak dodała, urząd stara się wspomagać pracodawców poszukujących pracowników - m.in. finansując szkolenia zawodowe. Zdaniem Marii Sowińskiej, mimo niskiego bezrobocia w Poznaniu i w powiecie poznańskim nie ma zagrożenia, że pracodawcy szukający miejsca prowadzenia swojego biznesu - ominą okolice stolicy Wielkopolski.

"Niska stopa bezrobocia utrzymuje się tu od lat. Pracodawcy uruchamiający firmy w naszym powiecie zainteresowani są chociażby tym, że jesteśmy dużym ośrodkiem akademickim z wykształconymi kadrami. Rozwija się współpraca pracodawców z uczelniami, ale też ze szkołami zawodowymi" - powiedziała. Według planów spółki Sushi Factory, w przyszłym roku produkty fabryki mają trafić na zagraniczne rynki, ze szczególnym uwzględnieniem Europy Zachodniej i Turcji. Zakład podał, że przy produkcji posługuje się międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności BRC, uzyskał też najwyższy Certyfikat Inspekcji Weterynaryjnej, pozwalający na handel z kontrahentami z całej Unii Europejskiej.

Eksport będzie możliwy także dzięki temu, że w podpoznańskiej fabryce gotowe produkty pakowane są próżniowo w modyfikowanej atmosferze. Pozwala to wydłużyć przydatność do spożycia do 6 dni od dnia zapakowania. Obecne na rynku dania gotowe sushi posiadają z reguły o połowę krótsze, lub 48-godzinne terminy przydatności do spożycia."Stosowana przez nas technologia pakowania pozwala na rozprowadzenie produktu po centrach dystrybucyjnych w całym kraju i ma większy dostęp do potencjalnych nabywców - w Polsce i za granicą" - powiedział Tomasz Nawrocki.

Jak dodał, w tej chwili zainteresowanie sushi ze strony krajowych odbiorców w pełni wyczerpuje obecne zdolności produkcyjne fabryki. Zakład znajduje się bezpośrednio przy autostradzie A2, łączącej Poznań z Warszawą i Berlinem. Produkcja sushi odbywa się na dwuliniowej maszynie Maki Line o wydajności 4 tys. rolek na godzinę. Linia technologiczna to także maszyna do cięcia i plastrowania mrożonego łososia o wydajności 150 kg na godzinę oraz maszyna do krojenia i szatkowania warzyw o wydajności 1 tony na godzinę. Zakład zatrudnia dwóch technologów żywności, czuwających nad jakością wyrobów gotowych. Tomasz Nawrocki wyjaśnił, że Sushi Factory jest jedyną tak wyposażoną fabryką w kraju i jedną z nielicznych w Europie.

"Dla zapewnienia najwyższych parametrów jakościowych i świeżości produktu konieczne jest zachowanie ciągu chłodniczego produkcji. Dlatego zastosowaliśmy unikatowe połączenie maszyny produkującej sushi z kriogenicznym tunelem, do którego trafia produkt w celu błyskawicznego schłodzenia do temperatury +2 stopni Celcjusza" - powiedział. Sztandarowy produkt Sushi Factory to danie składające się z dziewięciu kawałków sushi. To maki z paluszkiem krabowym oraz wędzonym łososiem, california maki z zapiekanym łososiem, kapustą kimczi, prażonymi pestkami dyni i słonecznika, a także hosomaki z marynowaną marchwią, ogórkiem oraz rzodkwią japońską. Spółka współpracuje z sieciami handlowymi przy popularyzacji sushi wśród konsumentów.

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Magda 15-10-2016, 14:43:
Ja równie generalnie lider kuchni ogarnia wszystko😉
  • Danka 31-08-2016, 13:37:
Nie polecam pracy w sushi w Robakowie!To co robią z ludżmi tto jest jakaś masakra ,ludzie pracują po 16 godzin nigdy nie wiesz kiedy wyjdziesz z pracy ,nic nie można zaplanować jednym słowem z ludzi nic sobie nie robią licza się tylko cyferki i zamówienia od jakiegoś czasu wprowadzają 6 dniowy tryb pracy co nie jest zgodne z kodeksem pracy ,myślę że jakaś kontrola z PIP trochę by ich ustawiła

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH