Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sushi Factory inwestuje w zwiększenie mocy produkcyjnych

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 04-04-2017, 09:09
Sushi Factory inwestuje w zwiększenie mocy produkcyjnych
fot. pixabay.com

Na ponad 10 mln zł szacowana jest wartość fabryki dań gotowych Sushi Factory z podpoznańskiego Robakowa. Przedsiębiorstwo właśnie zainwestowało kolejne 3 mln zł w nowe technologie, podwajając moce produkcyjne do blisko 1 mln tacek z sushi miesięcznie. Fabryka stworzyła też miejsca pracy dla ponad 160 osób, a w planach jest dalsze zwiększanie zatrudnienia oraz produkcji.

Sushi Factory to polska fabryka zajmująca się produkcją dań gotowych sushi pod logo własnym Sushi4You oraz w ramach tzw. „private label”, czyli marek własnych tworzonych na zlecenie polskich i zagranicznych sklepów, sieci handlowych oraz stacji benzynowych.

Pierwsza linia produkcyjna, o potencjale do wytwarzania 14 tys. tacek z daniem gotowym sushi podczas jednej, 8-godzinnej zmiany, uruchomiona została w październiku 2015 roku. Choć już wtedy był to jeden z lepszych wyników osiąganych w branży, nie tylko w skali polskiej, ale i europejskiej, to ówczesne plany przedsiębiorstwa zakładały podwojenie mocy produkcyjnych w ciągu kolejnych trzech lat.

- Dziś Sushi Factory, dzięki inwestycjom w park maszynowy oraz zwiększeniu zatrudnienia z 25 do 160 osób, posiada potencjał produkcyjny na poziomie 1 mln tacek z sushi na miesiąc – mówi Anna Tubacka, prezes zarządu Sushi Factory, i zapowiada: „To jeszcze nie koniec inwestycji. Obok zwiększenia produkcji setów, planujemy bowiem uruchomienie produkcji nowych produktów, jakimi będą onigiri oraz wrapy, a także zatrudnienie kolejnych 40 osób.”

Fabryka Sushi Factory to inwestycja, której wartość w 2015 roku wynosiła 7 mln zł. Dziś, na skutek zdublowania istniejącej linii produkcyjnej, wydzielenia nowych obszarów produkcyjnych oraz zwiększenia zatrudnienia, szacowana jest już na 10 mln zł. Jest tym samym największą w Polsce tego typu fabryką, posiadając dwie linie technologiczne do produkcji sushi maki, oraz jedyną z dwoma ciągami Krio-line chłodzącymi ciekłym azotem do temperatury 2 stopni C, co pozwala na uzyskiwane dań, w zależności od wariantu, o od 7- do 9-dniowej dacie przydatności do spożycia.

Pierwszym produktem sprzedawanym pod marką Sushi4You był zestaw Factory Chisai 230 g, składający się z 9-ciu kawałków sushi. Obecnie fabryka produkuje łącznie 10 setów, w tym m.in. Kentaro, który ma 225 g i składa się z 8 kawałków sushi, Haruto (230 g i 9 kawałków), Masato (335 g i 13 kawałków) oraz Toshii (400 g i 15 kawałków sushi). Każdy z nich tworzony jest wyłącznie z wyselekcjonowanych składników, surowych czy pieczonych ryb, a także marynowanych i świeżych warzyw, bez dodatków substancji konserwujących i sztucznych barwników. Dodatkowo w każdym zestawie znajdują się pałeczki do jedzenia sushi oraz saszetki – z ostrym chrzanem wasabi, imbirem marynowanym i sosem sojowym.

Rok temu mieszcząca się w wielkopolskim Robakowie fabryka Sushi Factory zatrudniała 25 osób, posiadając potencjał do produkcji 14 tys. tacek z daniem gotowym sushi w ciągu jednej zmiany. Dziś inwestycja warta jest już 10 mln zł, a zapowiada się, że to jeszcze nie koniec zmian w tym regionie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tech. 04-04-2017, 13:42:
Modelowo rozwijająca się firma.
Brawo!!!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH