Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Sushi Factory otworzyło dużą fabrykę pod Poznaniem. Planuje kolejne inwestycje

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl/pr
  • Data: 08-10-2015, 10:24
Sushi Factory otworzyło dużą fabrykę pod Poznaniem. Planuje kolejne inwestycje
Fabryka Sushi Factory w Robakowie (fot. Sushi Factory)

W podpoznańskim Robakowie uruchomiona została nowa fabryka dań gotowych sushi, należąca do spółki Sushi Factory. Inwestycja warta 7 mln zł realizowana była od początku 2015 r. Przedstawiciele firmy zapewniają, że znajdująca się w zakładzie linia do produkcji sushi maki jest najbardziej rozbudowaną tego typu linią w Polsce, a zarazem jedną z pięciu największych w Europie.

Obiekt Sushi Factory w Robakowie służy także jako centrum dystrybucyjne gotowe do obsługi polskich i zagranicznych sieci handlowych.

Sushi Factory to firma z polskim kapitałem, założona na początku 2015 roku. Fabryka zajmuje się produkcją dań gotowych sushi na potrzeby polskich i zagranicznych sieci handlowych, w tym tworzeniem marek własnych. Obecnie Sushi Factory zatrudnia blisko 30 osób.

W Sushi Factory znajduje się najbardziej rozbudowana linia do produkcji sushi maki w Polsce, jedna z pięciu największych w Europie. To jedyna fabryka z Krio-line, ciągiem linii chłodzącej ciekłym azotem do temperatury 2 stopni C, co zdaniem firmy ma pozwalać na uzyskiwane produktów o lepszej jakości i dłuższej dacie przydatności (6 dni). Park maszynowy to także linia układania dań na tacki oraz trzy bramy załadowcze. Całość procesów produkcyjnych i logistycznych ma miejsce w obrębie powierzchni liczącej 1800 mkw.

W zakładzie znajduje się sześć maszyn trzyszufladowych pozwalających na jednoczesne gotowanie do 270 kg ryżu, a także w pełni automatyczna maszyna do płukania wybrana pod kątem optymalnie niskiego zużycia wody i energii elektrycznej. Proces przygotowywania dopełnia maszyna do mieszania ryżu o wydajności 15 kg/3 minuty.

Produkcja maki, hosomaki i california maki („odwrócone sushi”) odbywa się w dwóch maszynach dwuliniowych o wydajności 4 tys. rolek na godzinę. Linia technologiczna to także maszyna do cięcia i plastrowania mrożonego łososia o wydajności 150 kg na godzinę oraz maszyna do krojenia i szatkowania warzyw o wydajności 1 tony na godzinę.

Dania Sushi Factory pakowane są próżniowo w modyfikowanej atmosferze. - Wykorzystanie mieszaniny gazów azotu i dwutlenku węgla pozwala wydłużyć przydatność produktu do nawet 6 dni od dnia zapakowania. Standardowo dostępne w supermarketach dania gotowe sushi posiadają zdecydowanie krótsze terminy przydatności do spożycia, nie dłuższe niż 48 godzin od momentu zapakowania – mówi Peter Le, japoński technolog nadzorujący linię produkcyjną Sushi Factory.

Sztandarowy produkt Sushi Factory to danie Factory Chīsai 230 g składające się z dziewięciu kawałków sushi. To maki z paluszkiem krabowym oraz wędzonym łososiem, california maki z zapiekanym łososiem, kapustą kimczi, prażonymi pestkami dyni i słonecznika, a także hosomaki z marchwią, ogórkiem oraz marynowaną rzodkwią japońską. Aktualna wydajność produkcyjna jednej zmiany trwającej 8 godzin wynosi 14 tys. tacek Factory Chīsai.

– Docelowo planujemy trzykrotnie zwiększyć wolumeny, osiągając wielkość produkcji na poziomie 84 tys. tacek w 8 roboczogodzin – mówi Tomasz Nawrocki, członek zarządu Sushi Factory. Jak dodaje, w planach na 2016 r. przewidziane jest także otwarcie kolejnej linii technologicznej oraz dwukrotne zwiększenie liczby zatrudnionych osób.

- Na tę chwilę produkty Sushi Factory dystrybuowane są do polskich sieci handlowych, choć docelowo planowany jest ekspert na rynki zagraniczne, ze szczególnym uwzględnieniem Turcji i krajów Europy Zachodniej – podsumowuje plany Sushi Factory Tomasz Nawrocki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (15)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Smakosz 25-10-2016, 14:34:
Pani Magdo. Najwidoczniej jest Pani bardzo przykro, ze nie zostala Pani zatrudniona w tej firmie. Jesli rzeczywiscie lider kuchni, jest takze liderem od sprzatania i zachowuje przy tym wszystkie przepisy higieny pracy oraz BRC, to nie ma z tym problemu prawda? Piszac takie rzeczy pokazuje Pani czytelnikom jaki ma Pani problem ze soba. Najwidoczniej probuje Pani zablysnac w swiecie Internetu w sposob delikatnie ujmujac dziwny. Ale sokro to w czyms Pani pomaga to prosze bardzo. Zapewne zazdrości Pani tej osobie tego, ze nie jest ograniczona i potrafi robic kilka rzeczy na raz. Pani takimi rzeczami raczej niczego nie osiagnie. Milego dnia. :D
  • L 20-10-2016, 09:16:
Patologia. .......
  • Magda 15-10-2016, 14:40:
Byłam na okresie próbnym 2dni gratis;najlepszym hitem jest to iż tzw lider kuchni jest liderem od wszystkiego tzn rządzi w kuchni za chwilę jest liderem sprzątania po czym biegnie na magazyn i pewnie przyjmuje towar.

Zobacz wszystkie komentarze (15)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH