REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Systemy jakości wzmacniają pozycję producentów

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 24-03-2016, 09:47
Systemy jakości wzmacniają pozycję producentów
Wiesław Różański, prezes UPEMI (fot. materiały prasowe)

Zdaniem Wiesława Różańskiego, prezesa UPEMI, produkowanie mięsa w systemach jakości przynosi korzyści dla producentów, ale także dla samych konsumentów. - W trudnej sytuacji polskiej branży wieprzowej każde wsparcie i wzmocnienie produkcji wpływa korzystnie na cały sektor - zaznacza Różański.

REKLAMA

Prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podkreśla, iż produkowanie mięsa i jego przetworów w systemach jakości, czyli o gwarantowanych wysokich parametrach i pod znaną marką jest niezbędne, aby wzmocnić pozycję negocjacyjną zarówno rolnika jak i zakładu z sieciami handlowymi.

- Posiadanie certyfikatu Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP daje szereg korzyści poszczególnym ogniwom łańcucha produkcyjnego. Producent pierwotny, czyli rolnik ma możliwość wyróżnienia produkcji trzody chlewnej certyfikowanym systemem, co zapewnia standaryzację, nawiązanie stałej współpracy z zakładami, a także jest szansą na uzyskanie wyższej ceny za żywiec. Zakłady produkcyjne otrzymują powtarzalny surowiec wysokiej jakości o wyjątkowych parametrach kulinarnych, co bezpośrednio przekładać się będzie na zadowolenie klientów - wyjaśnia Różański.

Jak dodaje marka systemu staje się środkiem do tworzenia przez przedsiębiorstwa reputacji produktu  oraz źródłem wyróżniających możliwości, które mogą być przemodelowane w czynnik trwałej przewagi konkurencyjnej. Dodatkowo firma taka komunikuje nabywcom, że produkt jest najwyższej jakości. .

- Systemy jakości to dobre i skuteczne narzędzie budowania integracji pionowej i poziomej w branży mięsnej. Bez takiego współdziałania nie można liczyć na stabilizację w funkcjonowaniu na tym rynku - mówi prezes UPEMI.

Zdaniem Wiesława Różanskiego powinniśmy iść za przykładem innych krajów europejskich, takich jak chociażby  Niemcy, Austria, czy Francja, które posiadają od kilkudziesięciu lat własne systemy jakości żywności i w których etnocentryzm konsumencki jest silnie rozwinięty. 

- Chcielibyśmy poprzez sukcesywne wdrażanie Systemu QAFP chronić polskich producentów i podkreślać walory polskich produktów. W świadomości konsumentów chcemy zbudować sposób patrzenia na polskie produkty i wykształcenia takich postaw, aby z „globalnego” supermarketu wybrać produkt najwyższej jakości związany z krajem ojczystym - mówi Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. 

Zachęcamy do przeczytania pełnej rozmowy z Wiesławem Różańskim, prezesem UPEMI - Wiesław Różański, prezes UPEMI - wywiad

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH