Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Szwedzkie połowy sandacza z certyfikatem MSC

  • Autor: MSC
  • Data: 17-07-2017, 13:24
Szwedzkie połowy sandacza z certyfikatem MSC
fot. shutterstock

Sandacz poławiany w szwedzkich jeziorach Mälaren i Vänern może być już sprzedawany z niebieskim logo MSC. Audytorzy organizacji uznali, że łowiska sandacza na Mälaren i Vänern spełniają standardy MSC dla właściwie zarządzanego i zrównoważonego rybołówstwa. Tym samym dołączają do szwedzkich połowów sandacza na jeziorze Hjälmaren, które jako pierwsze w historii rybołówstwo śródlądowe uzyskało certyfikat MSC w sierpniu 2006 roku.

- Proces oceny MSC wykazał, że te duże rybactwo śródlądowe jest zarządzane w sposób zrównoważony. Cieszymy się, widząc organizacje rybackie współpracujące na rzecz ochrony swego łowiska i uzyskania certyfikatu MSC. Teraz mogą już obsługiwać lokalne i eksportowe rynki w Europie, dostarczając sandacza z certyfikatem MSC ze zrównoważonych i identyfikowalnych połowów. – mówi Minna Epps, Dyrektor Programowy MSC na Skandynawię.

Połowy sandacza w szwedzkich jeziorach Vänern, Mälaren i Hjälmaren podlegają uważnemu zarządzaniu. Wydawanie licencji i odpowiednie przepisy prawne służą kontroli liczby rybaków oraz rodzaju narzędzi połowowych, zapewniając, że zasoby ryb i ich siedliska są chronione. Oczka siatek stosowanych w pułapkach i sieciach skrzelowych zmniejszają połów ryb nie przekraczających 45 cm długości. Mniejsze ryby uwalniają się z pułapek, a ich znakowanie dowodzi wysokiego wskaźnika przeżycia.

- Przed certyfikacją wprowadziliśmy takie usprawnienia, jak podniesienie wymiaru minimalnego sandacza oraz stosowanie sieci o większym oczku. Dzięki tym zmianom w sposób widoczny obniżył się połów mniejszych ryb. -  mówi Conny Gustavsson, Przewodniczący Federacji Rybaków Jeziora Vänern.

Połowy różnią się w zależności od roku. Na największym szwedzkim jeziorze Vänern działa około 70 rybaków, poławiających między 60 a 120 ton sandacza rocznie. Na Mälaren 33 rybaków pozyskuje od 100 do 200 ton rocznie.

- Jesteśmy dumni z tego, że spełniamy wymogi MSC. Jest to potwierdzenie, że nasze praktyki połowowe są zrównoważone. Szczególnie dumny jestem ze współpracy między rybakami na rzecz uzyskania certyfikatu. – mówi Mats Ingemarsson, Przewodniczący Szwedzkiej Federacji Rybołówstwa Śródlądowego.

Sandacz (Sander lucioperca) należy do rodziny okoniowatych i występuje głównie w jeziorach. Jego mięso jest białe i delikatne, dlatego też chętnie spożywany jest w Skandynawii i Europie. W Szwecji sandacz jest najbardziej istotnym pod względem ekonomicznym gatunkiem poławianym komercyjnie w wodach słodkich.

Część połowów sandacza trafia bezpośrednio na opatrzoną certyfikatem MSC aukcję rybną w Sztokholmie, która rozpoczęła działalność w listopadzie 2016 r. Duża część eksportowana jest do Niemiec i Niderlandów, gdzie gatunek ten cieszy się wysokim powodzeniem.

Wzrost dostępności sandacza z certyfikatem MSC to znakomita wiadomość dla Aukcji Rybnej w Sztokholmie. Sandacz z logo MSC, poławiany w szwedzkich jeziorach, to produkt najwyższej jakości ze świetną renomą, zarówno w Szwecji, jak i za granicą. Zwiększony wolumen i stabilne dostawy oznaczają dla nas nowe możliwości współpracy z ważnymi graczami na rynku. – mówi Henrik Johansson, Dyrektor Zarządzający Aukcji Rybnej w Sztokholmie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Wedkarz nilowy 18-07-2017, 09:48:
Nic tylko nasladowac a nie tralowac bezmyslnie mazurskie jeziora.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH