Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

UE wzmocniła zakaz odpłetwiania rekinów

  • Autor: PAP
  • Data: 06-06-2013, 22:29

Rada UE przyjęła w czwartek wzmocnienie zakazu odpłetwiania rekinów. Chodzi o praktykę wycinania płetw żywym rekinom i wyrzucania ryb z powrotem do morza, co prowadzi do ich śmierci. Płetwy uchodzą za kulinarny rarytas, zwłaszcza w krajach azjatyckich.

Nowe przepisy wejdą w życie w najbliższych dniach i zamkną dotychczasową lukę w unijnym prawie.

Przeciwko zmianom głosowała Portugalia. Kraj ten obawia się, że wzmocniony zakaz negatywnie wpłynie na przychody portugalskich rybaków.

Według obrońców zwierząt odpłetwianie rekinów jest okrutne i zagraża niektórym gatunkom. Ta kontrowersyjna praktyka została formalnie zakazana w UE w 2003 r., ale dzięki lukom prawnym rybacy mający specjalne pozwolenia mogli usuwać płetwy na pokładzie i wyładowywać je oddzielnie od korpusów.

W listopadzie ub.r. zmiany w rozporządzeniu przegłosował Parlament Europejski. Przyjęte w czwartek przepisy nakazują, by płetwy nie były wycinane z ciał złowionych rekinów aż do wyładunku. Odpłetwianie będzie zakazane na wszystkich jednostkach pływających po wodach terytorialnych UE oraz na wszystkich statkach zarejestrowanych w krajach członkowskich.

To właśnie z Unii Europejskiej pochodzi około jednej trzeciej wszystkich płetw rekina sprzedawanych w Hongkongu, który jest centrum światowego handlu tym rarytasem.

W Chinach z płetw rekina przygotowuje się zupy oraz tradycyjne leki. Z powodu rosnącego popytu ceny płetw rosną i obecnie sięgają nawet 1 tys. euro za sztukę.

W marcu br. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) ostrzegła, że ze względu na nadmierny odłów populacja rekinów w Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym jest zagrożona wyginięciem. W ciągu ostatnich dwustu lat populacja tych ryb w obydwu akwenach zmalała o 97 proc.

Zadowolenie ze wzmocnienia zakazu wyraziła organizacja non profit Shark Alliance, która od wielu lat prowadziła kampanię w tej sprawie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH