REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W 2012 r. spadło spożycie ryb w Polsce

  • Autor: IERGiŻ; www.portalspozywczy.pl
  • Data: 24-06-2013, 11:01
W 2012 r. spadło spożycie ryb w Polsce
Zdaniem ekspertów w 2013 r. należy oczekiwać stabilizacji sytuacji na krajowym rynku ryb

Spożycie ryb, przetworów rybnych i owoców morza wyniosło w 2012 r. 11,8 kg/mieszkańca i było o 4 proc. mniejsze niż rok wcześniej. Spadek konsumpcji wystąpił przede wszystkim w grupie ryb słodkowodnych (o 13 proc.), pod wpływem kolejnego dużego spadku popytu na pangi.

REKLAMA

Podaż ryb, przetworów rybnych i owoców morza na rynek krajowy, według wstępnych danych, wyniosła w 2012 r. 452,9 tys. ton (w ekwiwalencie wagi żywej) i była o 4,2% mniejsza niż przed rokiem. Wpłynęło na to wyłącznie ograniczenie importu pod wpływem wysokich cen ryb na rynkach światowych i spadku popy- tu krajowego. Podaż ryb z połowów własnych zwiększyła się w porównaniu z 2011 r. o 1,1% do 230,7 tys. ton, w konsekwencji zwiększonych o 6,6% połowów i produkcji ryb słodkowod- nych. Niższe połowy dalekomorskie zostały zrównoważone zwiększonymi wyładunkami ryb bałtyckich, które dominują w strukturze połowów kra- jowych. Mimo niekorzystnych uwarunkowań makroekonomicznych w wielu krajach Unii Europejskiej nadal utrzy- mywał się wzrostowy trend eksportu, który w przeważającej mierze decyduje o kondycji ekonomiczno-finansowej przetwórstwa ryb.

Połowy ryb na Bałtyku wyniosły w 2012 r. 120,6 tys. ton i były o 8,8% większe niż rok wcześniej. Wpłynął na to głównie wzrost wyła- dunków szprotów (o 12%) i dorszy (o 25%) oraz ponad 2-krotne zwięk- szenie połowów ryb słodkowodnych na wodach zalewów. Znaczne zmniej- szenie w 2012 r. limitów połowowych śledzi i szprotów oraz wysokie ceny skupu w portach spowodowały, że konieczne było okresowe wstrzymanie połowów (szproty) lub całkowite ich zamknięcie (śledzie). Dużym proble- mem pozostaje niezagospodarowanie dostępnego limitu połowowego dorszy. Niskie ceny i pogarszająca się jakość ryb krajowych powoduje, że przetwór- cy wolą kupować surowiec pochodzący z importu. Łączne wykorzystanie kwot połowowych w 2012 r. było o 19 pkt.  proc. wyższe niż rok wcześniej i wy- niosło 95%. Wycofanie z eksploatacji jednego ze statków dalekomorskich oraz renegocjacje wielkości połowów na niektórych akwenach przez Unię Europejską i ich dostępności dla floty wspólnotowej spowodowały, że niższe niż przed rokiem były polskie połowy dalekomorskie (o 14%). Poprawiła się natomiast sytuacja w rybactwie śródlądowym, pod wpływem wzrostu produkcji ryb w akwakulturze (o 11%).

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • amores 24-06-2013, 11:29:
Jak ryby podrożały o 100% to i spożycie spadło. Wszędzie widzą tylko biznes to maja za swoje. Klient nie ma tyle pieniedzy co za granica, a ceny żywności takie same.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH