Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W pierwszym półroczu wzrosła produkcja ryb i owoców morza

  • Autor: Portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 11-09-2015, 14:16
W pierwszym półroczu wzrosła produkcja ryb i owoców morza
W ciągu pierwszych sześciu miesięcy roku produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza wrosła o 4 proc. Fot. Shutterstock

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w pierwszym półroczu bieżącego roku produkcja ryb, przetworów rybnych oraz owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego, tj. zatrudniających powyżej 49 osób, wzrosła o 4 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku 2014 i wyniosła 194,9 tys. ton.

Jak wskazują eksperci IERiGŻ, wzrost produkcji notowany był przede wszystkim w grupie przetworów i konserw rybnych, gdzie zanotowano wzrost o 7,2 proc. do 103,9 tys. ton.

W grupie tej produkcja śledzi wyniosła 48,2 tys. ton, co stanowi wzrost o 6,6 proc. w stosunku do analogicznego okresu.

Jednocześnie w grupie przetworów i konserw odnotowano wzrost produkcji sardynek i szprotów o 8,5 proc. to jest do 7,2 tys. ton oraz makreli o 12,3 proc. do 5,7 tys. ton. 

Zdecydowanie, bo aż o 7,1 proc., wzrosła produkcja wędzonych łososi, która wyniosła 25,8 tys. ton. 

Dane wskazują również, że w grupie produktów mniej przetworzonych od początku roku dynamicznie rośnie produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich i to blisko 2,3- krotnie do poziomu 10,9 tys. ton. Jak wskazują eksperci IERiGŻ, wynika to w głównym stopniu z rosnącego popytu na łososie i dorsze. 

W analizowanym okresie spadła natomiast produkcja całych, mrożonych ryb morskich, wśród których dominują krajowe szproty - 20,7 tys. ton, co stanowi spadek o 21,2 proc. 

Eksperci instytutu podkreślają, że dzięki równomiernemu rozłożeniu połowów w poszczególnych miesiącach nie ma konieczności mrożenia ryb i ich późniejszego wykorzystania w przetwórstwie.

W przypadku mrożonych filetów z ryb morskich wolumen produkcji wzrósł o 0,7 proc. do 13,2 tys. ton. W grupie pozostałych ryb wędzonych odnotowano natomiast spadek o 1 proc. do poziomu 10,4 tys. ton. 

W pierwszym półroczu bieżącego roku duże oraz średnie zakłady przetwórstwa ryb, zatrudniające powyżej 9 osób, zwiększyły przychody z całokształtu prowadzonej działalności o 10 proc. do wartości 4,34 mld zł. Jednocześnie przychody ze sprzedaży produktów wzrosły o 9,5 proc. i osiągnęły 3,82 mld zł. 

W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego zysk netto zwiększył się o 81 proc. do 134,3 mln zł. 

Krajowa sprzedaż produktów rybnych wyniosła 1,46 mld zł, co stanowi wzrost o 14,9 proc., podczas gdy sprzedaż na rynki zagraniczne wzrosła o 6,4 proc. do 2,36 mld zł. 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH