Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

W pierwszym półroczu wzrosła produkcja ryb i owoców morza

  • Autor: Portalspozywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 11-09-2015, 14:16
W pierwszym półroczu wzrosła produkcja ryb i owoców morza
W ciągu pierwszych sześciu miesięcy roku produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza wrosła o 4 proc. Fot. Shutterstock

Z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że w pierwszym półroczu bieżącego roku produkcja ryb, przetworów rybnych oraz owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego, tj. zatrudniających powyżej 49 osób, wzrosła o 4 proc. w stosunku do analogicznego okresu w roku 2014 i wyniosła 194,9 tys. ton.

Jak wskazują eksperci IERiGŻ, wzrost produkcji notowany był przede wszystkim w grupie przetworów i konserw rybnych, gdzie zanotowano wzrost o 7,2 proc. do 103,9 tys. ton.

W grupie tej produkcja śledzi wyniosła 48,2 tys. ton, co stanowi wzrost o 6,6 proc. w stosunku do analogicznego okresu.

Jednocześnie w grupie przetworów i konserw odnotowano wzrost produkcji sardynek i szprotów o 8,5 proc. to jest do 7,2 tys. ton oraz makreli o 12,3 proc. do 5,7 tys. ton. 

Zdecydowanie, bo aż o 7,1 proc., wzrosła produkcja wędzonych łososi, która wyniosła 25,8 tys. ton. 

Dane wskazują również, że w grupie produktów mniej przetworzonych od początku roku dynamicznie rośnie produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich i to blisko 2,3- krotnie do poziomu 10,9 tys. ton. Jak wskazują eksperci IERiGŻ, wynika to w głównym stopniu z rosnącego popytu na łososie i dorsze. 

W analizowanym okresie spadła natomiast produkcja całych, mrożonych ryb morskich, wśród których dominują krajowe szproty - 20,7 tys. ton, co stanowi spadek o 21,2 proc. 

Eksperci instytutu podkreślają, że dzięki równomiernemu rozłożeniu połowów w poszczególnych miesiącach nie ma konieczności mrożenia ryb i ich późniejszego wykorzystania w przetwórstwie.

W przypadku mrożonych filetów z ryb morskich wolumen produkcji wzrósł o 0,7 proc. do 13,2 tys. ton. W grupie pozostałych ryb wędzonych odnotowano natomiast spadek o 1 proc. do poziomu 10,4 tys. ton. 

W pierwszym półroczu bieżącego roku duże oraz średnie zakłady przetwórstwa ryb, zatrudniające powyżej 9 osób, zwiększyły przychody z całokształtu prowadzonej działalności o 10 proc. do wartości 4,34 mld zł. Jednocześnie przychody ze sprzedaży produktów wzrosły o 9,5 proc. i osiągnęły 3,82 mld zł. 

W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego zysk netto zwiększył się o 81 proc. do 134,3 mln zł. 

Krajowa sprzedaż produktów rybnych wyniosła 1,46 mld zł, co stanowi wzrost o 14,9 proc., podczas gdy sprzedaż na rynki zagraniczne wzrosła o 6,4 proc. do 2,36 mld zł. 

 

 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH