W Polsce konsumuje się 33 tys. ton makreli rocznie

Całkowita konsumpcja makreli w Polsce to ok. 33 000 ton rocznie. Więcej jemy tylko śledzia, dorsza i łososia - wynika z danych MSC.
Ponowna certyfikacja stad makreli poławianych w Północno – Wschodnim Atlantyku to także dobra wiadomość dla polskich konsumentów, którzy niezwykle chętnie po nią sięgają. Wiemy już, że pierwsze duże sieci handlowe w Wielkiej Brytanii zapowiedziały powrót makreli z certyfikatem MSC na półki swoich sklepów. Czekamy teraz na sieci handlowe w Polsce.” - mówi Anna Dębicka, Koordynatorka Programu MSC w Polsce.
MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.
Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a blisko kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 26 000 produktów rybnych oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC.

KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)