REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Polsce konsumuje się 33 tys. ton makreli rocznie

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 11-05-2016, 12:41
W Polsce konsumuje się 33 tys. ton makreli rocznie
fot. PTWP

Całkowita konsumpcja makreli w Polsce to ok. 33 000 ton rocznie. Więcej jemy tylko śledzia, dorsza i łososia - wynika z danych MSC.


REKLAMA

Ponowna certyfikacja stad makreli poławianych w Północno – Wschodnim Atlantyku to także dobra wiadomość dla polskich konsumentów, którzy niezwykle chętnie po nią sięgają. Wiemy już, że pierwsze duże sieci handlowe w Wielkiej Brytanii zapowiedziały powrót makreli z certyfikatem MSC na półki swoich sklepów. Czekamy teraz na sieci handlowe w Polsce.” - mówi Anna Dębicka, Koordynatorka Programu MSC w Polsce.

 MSC (Marine Stewardship Council) jest niezależną, międzynarodową organizacją pozarządową. Wraz z naukowcami, rybakami oraz organizacjami ekologicznymi MSC opracowało standardy środowiskowe w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, aby promować przyjazne środowisku praktyki rybackie wśród konsumentów i partnerów na całym świecie. Działania MSC obejmują wyróżnianie odpowiedzialnych praktyk rybackich certyfikatem MSC, certyfikację w łańcuchach dostaw, współpracę z partnerami biznesowymi oraz programy edukacyjne wpływające na decyzję zakupowe konsumentów na całym świecie.

Niebieski certyfikat MSC znajdujący się na produktach rybnych i owocach morza pochodzących ze zrównoważonych połowów, gwarantuje, że pochodzą one ze stabilnych i dobrze zarządzanych łowisk. Już ponad 250 grup rybackich z ponad 30 krajów świata posiada certyfikat MSC, a blisko kolejnych 100 przechodzi obecnie proces certyfikacji. Programem objętych jest już 10% światowych połowów. Dzięki temu na całym świecie dostępnych jest już ponad 26 000 produktów rybnych oznaczonych niebieskim certyfikatem MSC.

 

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • nok 12-05-2016, 10:57:
Makrela z MSC i bez MSC to to samo, nie było MSC ok 3 lat, ale lobbyści zorientowali się ile kasy im ucieka i wracają. Opłaty za umieszczenie znaczka MSC na produkcie poniosą klienci i producenci. Opłata za w/w ilości makreli na polskim rynku, to kilka mln zł.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH