REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

W Polsce rządzi śledź

  • Autor: PAP
  • Data: 12-03-2015, 09:05
W Polsce rządzi śledź

W ubiegłym roku przemysł rybny wyprodukował mniej ryb mrożonych i wędzonych łososi, a więcej konserw rybnych. Najwięcej wytworzono marynat, najczęściej przetwarzaną rybą był śledź - wynika z danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 50 osób) wyniosła w 2014 r. 374,6 tys. ton i była o 3,6 proc. mniejsza, niż w roku poprzednim. Spadek produkcji dotyczył głównie całych morskich ryb mrożonych (o ok. 33 proc. do 36,3 tys. ton).

Mniej wytworzono wędzonych łososi i innych ryb wędzonych oraz mrożonego mięsa z ryb morskich. W 2014 r. wzrosła produkcja przetworów i konserw z ryb. W strukturze produkcji dominują marynaty z ponad 42 proc. udziałem w rynku. Najczęściej w produkcji przetworów i konserw wykorzystuje się śledzie.

Według wstępnych danych, w ubiegłym roku spadł o 10 proc. eksport sektora rybnego i wyniósł 366,3 tys. ton. Wartość eksportu w stosunku do 2013 r. spadła o 3,9 proc. do 6,26 mld zł.

Spadek wolumenu wywozu spowodowany był głównie ograniczeniem sprzedaży szprotów w portach zagranicznych przez polskich rybaków bałtyckich oraz spadkiem sprzedaży ryb poławianych przez statki dalekomorskie. Łącznie w ten sposób wyeksportowano 57,2 tys. ton ryb, tj. o 37,2 proc. mniej niż w 2013 r.

Zmiany w eksporcie podstawowych grup produktów były niewielkie. Na poziomie roku poprzedniego utrzymał się wywóz ryb wędzonych (52,9 tys. ton), o 1,0 proc. zmniejszył się eksport filetów i mięsa z ryb (65,2 tys. ton), natomiast o 2,5 proc. więcej wyeksportowano przetworów i konserw z ryb (118,6 tys. ton).

Na wzrost wartości eksportu wpłynęły wyższe ceny transakcyjne łososi (średnio o ok. 10 proc.), które stanowiły w 2014 r. prawie 53 proc. wartości całego polskiego eksportu sektora rybnego. Głównym odbiorcą były nadal Niemcy z 40,9 proc. udziałem w ujęciu ilościowym i ponad 55 proc. w ujęciu wartościowym.

Import ryb, przetworów rybnych i owoców morza do Polski wyniósł w 2014 r. 519,7 tys. ton i był o 2,9 proc. większy niż rok wcześniej. Więcej niż rok wcześniej sprowadziliśmy świeżych ryb (o 8,5 proc., 151,6 tys. ton) oraz przetworów i konserw (o 10,2 proc., 47,0 tys. ton). Podobny jak w 2013 r. był przywóz ryb mrożonych, a nieznacznie zmniejszył się przywóz filetów i mięsa z ryb.

Kupowaliśmy przede wszystkim łososie (28,6 proc. wolumenu) i śledzie (17,7 proc.) oraz dorsze, mintaje i makrele. Ponad 31 proc. ryb sprowadziliśmy z Norwegii.

Według IERIGŻ, bilansowe spożycie ryb i owoców morza w Polsce w ubiegłym roku wyniosło w przeliczeniu na mieszkańca 13,25 kg, wobec 12,17 kg w 2013 r. Największy wzrost konsumpcji dotyczy łososi (o prawie 90 proc. do 1,32 kg/ mieszkańca), dorszy (o 46 proc. do 1,24 kg/mieszkańca) oraz szprotów (o 27 proc. do 0,89 kg/mieszkańca). Najczęściej polscy konsumenci zjadają mintaje - 2,85 kg/mieszkańca (wzrost o 6 porc.) i śledzie 2,11 kg/ mieszkańca (wzrost o 8,2 proc.).

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH