REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wiceprezes Dega SA: Przetwórstwo rybne rozwija się w Polsce dynamicznie

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 28-01-2014, 12:51
Wiceprezes Dega SA: Przetwórstwo rybne rozwija się w Polsce dynamicznie
Krzysztof Modliński, wiceprezes Dega SA (fot. Dega)

- Przetwórstwo rybne to obecnie jedna z najdynamiczniej rozwijających się grup działalności przemysłu spożywczego w Polsce. Po okresie wyraźnego zastoju w pierwszych latach wprowadzania gospodarki rynkowej, nastąpiły tu głębokie i radykalne zmiany restrukturyzacyjne, które pozwoliły na szybki wzrost konkurencyjności, a w konsekwencji wzrost wielkości produkcji sprzedanej ogółem - mówi serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Modliński, wiceprezes Dega SA.

REKLAMA

- Współczesne zasady funkcjonowania rynku spożywczego, w tym przetwórstwa rybnego, skłaniają do refleksji, że konsolidacja w sferze produkcji, handlu i dystrybucji jest zabiegiem niezbędnym. W temacie konsolidacji zauważamy regres tak zwanych zakładów garażowych, co związane jest z eliminacją firm nie mogących sprostać silnej presji w zakresie jakości i pochodzenia surowców użytych do produkcji - zauważa Modliński.

Firma Dega SA na rynku spożywczym istnieje od ponad 20 lat. Podstawą działalności spółki jest produkcja sałatek majonezowych, paprykarzy, ryb opiekanych w popularnych sosach greckich, pasztetów rybnych i wegetariańskich.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • technolog przetworstwa rybnego 29-01-2014, 11:06:
oczywiscie temat firm malych tzw "garazowych" byl aktualny.
Podczas czestych pobytow mialem sposobnosc widziec takie firmy i odwiedzac. Byla to produkcja na zasadzie "babcinych" rezeptur. Uwazam, ze we wspolczesnej dobie gdzie mowi sie konkurencyjnosci, jakosci, ilosci firmy takie nie powinny istniec a jesli tak to w bardzo okrojonej skali. Nie jestesmy Ukraina gdzie mnostwo takich firemek istnieje.
Nasze przetworstwo rybne powinno byc nowoczesne oparte na przejrzystych recepturach, dobrych surowcach. Male firemki psuja tylko powaznym przetworcom krew i niepotrzebnie stwarzaja na rynku zawieruche. Duzych jest na tyle "duzo" ze potrafia zaopatrzyc rynek w swe jakosciowo dobre produkty ktore sa certyfikowane i oparte na dobrym surowcu.
  • Niezależny 29-01-2014, 00:34:
Co do garazowni, to się nie zgadzam. Nie pracuje dla tej firmy, ale od czasu do czasu współpracuje z nimi. Energia jest. Mało tego, robią dużo w temacie innowacji. Szukają ciagle nowych rozwiązań, nie stoją w miejscu. Poza tym, to od samego początku spółka przyjaciół i to jest wartość tej firmy. Wiem, ze wiele osób pracuje tam od lat. Życzę im jak najlepiej, jak i całej branży rybnej, bo to ewenement w Europie.
  • Fish 28-01-2014, 22:51:
Dega zaopatruje garażowców i na nich wyrosła, mentalnie tylko tam umie poryszać się sprawnie.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH