REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wiceprezes Polrybu: Państwo odpuściło w kwestii gospodarki morskiej

  • Autor: Paweł Jachowski, portalspożywczy.pl
  • Data: 28-08-2013, 13:06
Wiceprezes Polrybu: Państwo odpuściło w kwestii gospodarki morskiej
Krzysztof Parfianowicz, wiceprezes Polrybu

- Polskie państwo kompletnie odpuściło w kwestii gospodarki morskiej. Nie mam tu nawet na myśli samego rybołówstwa, ale też stocznie czy żeglugę. Nasze państwo stoi z boku, podczas gdy jego zadaniem powinno być dbanie o interesy. O swoje interesy umiejętnie dbają Duńczycy i Szwedzi, ale nie Polacy - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Parfianowicz, wiceprezes firmy Polryb.

REKLAMA

Współwłaściciel spółki ma mieszane odczucia, jeśli chodzi o rynek surowców rybnych. - Przyszłość jest niepewna, nie wiadomo, co czeka dalej producentów przetwórstwa wstępnego, których produkcja opiera się o surowiec bałtycki - uważa Parfianowicz. - Nie oceniam obecnej sytuacji ani pozytywnie, ani negatywnie, ponieważ jakiś tam dostęp do surowca jest. Natomiast negatywnie oceniam politykę, jaką prowadzi Polska w zakresie rozdziału kwot połowowych - tłumaczy. Jego zdaniem, rozdział kwot jest niekorzystny dla producentów.

- Ja nie znam ani dnia, ani godziny; nie wiem, co będzie dalej. Nie wiadomo, czy za chwilę nie zostanie podjęta decyzja na szczeblu rządowym i unijnym o tym, że na przykład zakazany zostanie połów ryb na Bałtyku. Wtedy ja jako przetwórca zostanę z ręką w nocniku. Sytuacja nie jest więc najlepsza - komentuje wiceprezes Polrybu.

Zdaniem Parfianowicza, spółki rybne nie mają żadnych gwarancji ani jakiegokolwiek zabezpieczenia ze strony państwa, które przecież powinno dbać o interesy producentów. - Bardzo ciężko jest w takich czasach prowadzić biznes. Gdy tylko planujemy jakieś inwestycje, to całe ryzyko tylko i wyłącznie ponosimy my sami - mówi wiceprezes Polrybu.

Firma Polryb produkuje głównie płaty i tusze śledziowe, w oparciu o surowiec bałtycki. Firma zajmuje się wyłącznie rynkiem surowcowym, a jej profil to obróbka wstępna ryb.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH