Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wiceprezes Polrybu: Ryby przegrywają w sklepie z wyrobami pseudomięsnymi

  • Autor: PJ, portalspożywczy.pl
  • Data: 06-09-2013, 11:02
Wiceprezes Polrybu: Ryby przegrywają w sklepie z wyrobami pseudomięsnymi
Zdaniem Krzysztofa Parfianowicza, Polacy zamiast zjeść rybę wolą "zapchać się parówkami"

- Brakuje w Polsce świadomości, że warto jeść rybę, bo jest bardzo zdrowa. Nasze społeczeństwo woli się zamiast tego zapchać parówkami, byle czym, produktami, w których nie ma mięsa, a z definicji powinny być mięsne - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Krzysztof Parfianowicz, wiceprezes Polrybu.

Zdaniem Parfianowicza, Polacy nie przejmują się jakością produktów, lecz ich ceną. - Polacy powinni chętniej sięgać po ryby i produkty rybne. Nie robią tego, gdyż jesteśmy biednym społeczeństwem. Niestety, my nie patrzymy na to, co jest dobre dla naszego organizmu, lecz na to, ile dany produkt kosztuje. Ceny ryb natomiast nie są korzystne w stosunku do wyrobów pseudomięsnych - uważa wiceprezes Polrybu.

Parfianowicz zwraca uwagę na to, że Polacy pod względem konsumpcji produktów rybnych są na razie na szarym końcu w Europie. Jednak jego zdaniem to właśnie poziom konsumpcji przeciętnego Europejczyka wskazuje na to, że w Polsce potencjał wzrostu spożycia ryb jest bardzo duży.

- Główną barierą jest póki co brak świadomości. Ryby są za mało reklamowane i to nie przez średnich czy małych producentów, bo ich na to nie stać, tylko przez organizacje producenckie i przez państwo, w ramach jakichś kampanii społecznych - uważa Parfianowicz. Zdaniem współwłaściciela Polrybu, zająć tym powinny się również największe korporacje w branży. - Polrybu na przykład na coś takiego kompletnie nie stać, my co najwyżej możemy się reklamować lokalnie. Nie mamy jednak co liczyć na publiczność ogólnokrajową czy wpływ na dużą grupę ludzi - podkreśla.

Firma Polryb produkuje głównie płaty i tusze śledziowe, w oparciu o surowiec bałtycki. Firma zajmuje się wyłącznie rynkiem surowcowym, a jej profil to obróbka wstępna ryb.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tadeusz 17-09-2013, 13:49:
ryba ma talka cene jak nigdzie na swiecie chcecie tylko zarobic a nie sprzedac Polakom niech pan sobie przeliczy kilo sandacza 50pln do zarobku przecietnego Polaka nie reklamuj pan a badzpan menadzerem a nie prezem tytułowanym ten artykul jest pusty bez pokrycia sola i nne wynalzki niech pan sam zajada razem z glazura gdzie z kilograma zostaje 60 dkg tzw ryby
  • b24 13-09-2013, 21:46:
ryby są drogie, a jak ktoś mało zarabia lub nie ma pracy kupuje co najtańsze... to nie brak świadomości ale cena dyktuje co kupujemy, niestety.
  • RSD 09-09-2013, 14:11:
"pseudoryby"

Zobacz wszystkie komentarze (4)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH