REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wilbo rozszerzy ofertę o ryby słodkowodne

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-09-2015, 11:50
Wilbo rozszerzy ofertę o ryby słodkowodne
Bożena Serzycka, prezes Wilbo. Piotr Waniorek/zelaznastudio.pl

Planujemy rozszerzyć ofertę o ryby słodkowodne i to będzie rozwiązanie innowacyjne. Wilbo wciąż poszukuje nowych możliwości rozwoju, by w tak ciasnym konkurencyjnie otoczeniu rynkowym, zaproponować konsumentom produkt zdrowy, smaczny i niebanalny – zapowiada w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Bożena Serzycka, prezes Wilbo.

REKLAMA

Aż 87 proc. ryb spożywanych w Polsce to ryby słonowodne. Konsumenci chętniej spożywają ryby słonowodne, pomimo iż przed długi czas dostęp do świeżych ryb morskich był poważnie ograniczony.
Dzisiaj dostęp do świeżych ryb morskich jest znacznie łatwiejszy. Dodatkowo powszechnie dostępne są morskie ryby wędzone oraz ryby wędzone, a także mrożone oraz w puszkach.

Niski poziom spożycia ryb w naszym kraju – na poziomie 13,25 kg ryb na osobę - powoduje nadal istnieje znaczący potencjał do wzrostu. Dostrzegają to także firmy przetwórcze.

Dobre perspektywy wiążą się z wykorzystaniem zasobów ryb słodkowodnych, na co uwagę w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl zwróciła Bożena Serzycka, prezes Wilbo.

Jak przyznała, Wilbo pracuje nad rozszerzeniem oferty o ryby słodkowodne. Nowe propozycje asortymentowe stwarzają nowe możliwości rozwoju, przede wszystkim na tak konkurencyjnym rynku jakim jest przetwórstwo ryb.

- Obecnie pracujemy nad nowymi liniami produktów celem poszerzenia oferty Wilbo. Z pewnością nowe gatunki ryb urozmaicą ten segment rynku oraz ożywią całą branżę, choć na pewno nie będzie to proste zadanie. Konieczne będzie przeprowadzenie skutecznych kampanii marketingowych i edukacyjnych – zaznacza Serzycka.

Dodaje jednak, że jej firma nie planuje wejścia w hodowlę ryb.

- Na zmiany w rynku przetwórstwa ryb , poza sytuacją na rynkach surowców, wpływa przede wszystkim popyt, czyli konsument. Zaspakajanie potrzeb konsumentów oraz poszukiwanie innowacji to główne zadanie producentów rybnych specjałów – kończy prezes Wilbo Bożena Serzycka.

Obecnie trudno przewidywać, czy w najbliższym czasie spożycie ryb słodkowodnych w Polsce znacząco wzrośnie. Nie wydaje się jednak, aby rozwój tej kategorii mógł szybko pokryć zapotrzebowanie. Nawyki konsumpcyjne mają charakter trwały i ich zmiana na pewno będzie stanowiła duże wyzwanie dla producentów.

Nie można jednak zapominać, że polska branża przetwórstwa rybnego w znacznym stopniu uzależniona jest od sytuacji na rynkach międzynarodowych. Firmy są podatne na wahanie cen surowca, który nadal w około 80 proc. jest sprowadzany z zagranicy.

Lepsze wykorzystanie zasobów ryb słodkowodnych z pewnością może być ciekawym rozwiązaniem obecnej sytuacji.

Zachęcamy do przeczytania pełnej rozmowy z Bożeną Serzycką, prezes Wilbo (link).

 

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Tech. Przetw. Rybnego 03-10-2015, 12:06:
No widze, ze znalazlo sie troche odwaznych ktozy „podjeli” temat czy tez takowy przynajmniej zamiar mieli.
Nigdy nie twierdzilem ze jestem najmadrzejszy i wszystko wiem.
To, ze studiowallem Przetw. Rybne i przez wiele lat pracowalem w „rybie” oczywiscie nie upowaznia mnie do wyrokowania.
W wypowiedzi swej staralem sie ogolnie naszkicowac me odczucia poparte zreszta dlugoletnim doswiadczeniem co moze czakac firme WILBO.
Do firmy tej czuje sentyment, znalem tam dobrych i zapalonych ludzi ktorzy chcieli juz wtedy wniesc wiele nowego. I kto wie, czy gdyby wtedy nam sie to udalo to by .....
Na kazdy podejmowany problem staram sie patrzec globalnie i wyciagac wnioski.
Byc moze przesadzone ale oddaje rzeczywistosc: kaczka kolyszac sie stapa po zabloconym podworzu i widzi tylko to co w zasiegu dziaoba ma, orzel szybuje wysoko i widzie duzo i szeroko ....
Z doswiadczenia swego wiem, ze z ryby praktycznie mozna zrobic wszystko ale problem jest w tym kto i za ile jest w stanie to kupic.
Jezeli producent chce „ksztaltowac” rynek spozycia musi o tej prostej zasadzie pamietac.
Na marginesie cieszy mnie, ze nareszcie to tutaj FORUM troche rozwija sie i byc moze znajdzie sie jeszcze pare osob i nie tylko tych jak wczesniej pisalem „z kregu” ale i tych z poza ktorzy wezma udzial w dyskusji.
Dyskusja nie jest oczywiscie dzialaniem, ale z niej wlasnie rodza sie pomysly ktore motorem napedowym dzialania sa.
Pozdrawiam wszystkich bioracych udzial w dyskusji- Tech. Przetw. Rybnego
  • waldek 26-09-2015, 03:18:
Ja czekam na świeże filety z karpia, karp przecież jest bardzo dobry, a nie można go nigdzie dostać.
  • Keks 22-09-2015, 12:35:
A ja za bardzo nie rozumiem tego typu komentarza jak ten "Tech. Przetw. Rybnego". Klasyczna polskie plucie jadem z cyklu: "znam się, jestem najmądrzejszy, a inni nie ogarniają tematu". Wystarczy spojrzeć w raporty kwartalne by zerknąć, że WILBO wychodzi na prostą. Rozpoczęło się od zatwierdzenia układu, teraz poprawa rentowności i wzrost eksportu. Nie widzę też problemu z jakoscią produktów WLB.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNERZY SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH