Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wilbo z nową strategią. Zaprzestaje własnej produkcji ryb mrożonych panierowanych

  • Autor: RW,portalspozywczy.pl
  • Data: 04-03-2016, 11:07
Wilbo z nową strategią. Zaprzestaje własnej produkcji ryb mrożonych panierowanych
Bożena Serzycka, prezes Wilbo.

Zarząd Wilbo poinformował, że 3 marca 2016 roku Rada Nadzorcza Spółki zatwierdziła aktualizację strategii rozwoju firmy na lata 2016-17.Jednocześnie zarząd przyjął ją do realizacji. Spółka będzie optymalizować sposób wykorzystania posiadanych aktywów. W planach jest m.in. zaprzestanie produkcji sumptem własnym ryb mrożonych panierowanych.

W świetle przyjętej strategii celami Wilbo na lata 2016-17 jest pozyskanie adekwatnego do sytuacji firmy dodatkowego źródła finansowania działalności operacyjnej w tym zasilenie kapitału obrotowego w związku z planami intensyfikacji produkcji konserw rybnych.

Spółka zamierza poprawić efektywność i rentowność biznesu poprzez optymalizację posiadanych aktywów biznesowych. Zakłada również wzmocnienie rozwoju podstawowej grupy asortymentowej sprzedaży, czyli konserw rybnych. 

Wilbo chce także zwiększyć wolumen sprzedaży, w celu optymalizacji sposobu wykorzysta mocy produkcyjnych, umocnienia pozycji rynkowej oraz rozwoju firmy. Ponadto planuje geograficzną dywersyfikację portfela poprzez wzmocnienie swojej pozycji na rynkach zagranicznych. Dodatkowo firma zamierza wprowadzać na rynek kolejne produkty. 

Zarząd spółki planuje kontynuacje działań podjętych w ramach realizacji dotychczasowej strategii. Chodzi tutaj o koncentrację przede wszystkim na sprzedaży produktów opierających się na głównej marce Wilbo jaką jest Neptun.

- Produkty z nowej oferty kierowane będą do konsumentów bardziej wymagających, ceniących sobie przede wszystkim wysoką jakość i innowacyjność produktów - napisano w założeniach strategii.

Wilbo chce także wzmocnić ekspansję zagraniczną na nowe wzrostowe rynki, przede wszystkim zaś krajów Europy Środkowo-Wschodniej. Spółka nie wyklucza również penetracji rynków dalekowschodnich. 

- Skuteczna realizacja poszczególnych etapów strategii wymagała będzie jednakże poniesienia określonych nakładów finansowych. Dotychczasową intencją Zarządu było pozyskanie w tym celu niezbędnych środków w formie finansowania zewnętrznego, niemniej jednak z uwagi na sytuację makroekonomiczną oraz trwający proces spłaty wierzytelności układowych opcja to okazała się trudna do realizacji na satysfakcjonujących warunkach. Na skutek tego, Spółka planuje dokonać optymalizacji sposobu wykorzystania posiadanych aktywów, co skutkować będzie poprawą efektywności działania oraz rentowności biznesu - głosi dokument. 

Środki na realizację strategii zostaną pozyskane m.in. z sprzedaży nieruchomości. Zarząd Wilbo poinformował, że uzyskał od Rady Nadzorczej zgodę na zbycie nieruchomości przy ul. Przemysłowej, gdzie zlokalizowany jest Zakład Mrożenia i Produkcji Mrożonek.

Jak poinformowano decyzja o sprzedaży zakładu, a w dalszej kolejności także środków trwałych używanych dotychczas do produkcji mrożonek, skutkować będzie zaprzestaniem produkcji sumptem własnym ryb mrożonych panierowanych.

Zgodnie z danymi za III kwartał 2015 roku udział mrożonek wynosił około 13,4 proc. łącznej wartości przychodów ze sprzedaży Wilbo. 

Wilbo na rynku działa od 1987 roku. Najważniejsze marki w portfolio spółki to Neptun i Taaka Ryba. Produkty firmy dostępne są w sieciach handlowych m.in. Auchan, Carrefour oraz Selgros.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Techn. Przetw. Rybnego 07-03-2016, 11:56:
No i prosze mamy wiadomosc o trudnej sytuacji finansowej WILBO.
Mozna powiedziec, ze bylo to do przewidzenia.
To co czytam o zamierzeniach deklarowanych przez WILBO przypomina mi przepraszam zu alegorie „ale Gierkowskie” wystapienia w rodzaju, zamierzamy, wdrozymy, staramy sie itd., itp.
Zadnych konkretow i zadnych realnych, namacalnych planow.
Zadnej stabilnej linii, okreslonego i popartego realnymi mozliwosciami celu.
No tu przepraszam wlasciwie cel jest – produkcja konserw rybnych.
Jedynym posunieciem p. Sarzyckiej jak na razie to sprzedaz aktywow przy ul. Przemyslowej.
Wizytowalem swego czasu ten Zaklad. Mial on potencjal i mozliwosci jednak na skutek nieudolnego kierowania nim zaprzestal swej produkcje.
No coz produkcja mrozonek rybnych jest jedna z tych galezi przetworstwa rybnego ktora daje mozliwosci a przy rozsadnej polityce kierowania rowniez i zyski.
Dla przykladu podam zaklad nie daleko PUCKA. Jest to relatywnie nowy zaklad ktory poprzez swa polityke innovatywnosci i dobre , prezne i szybko reagujace na potrzeby rynku kierownictwo, odniosl sukces i zetablizowal sie na Polskim Rynku Przetworstwa Rybnego.
Swego czasu pisalem kiedys o ludziach z tzw „ kregu” czyli o tych ktorzy znaja sie na przetworstwie i wiedza co to technologia prztworstwa rybnego.
Takich wlasnie nam trzeba !!!
Nie dyletantow ktorzy mysla, ze potrafia i za wszelkoa cene dalej brna droga ktora w koncu doprowadzi do juz ktorejs tam z kolei zmiany Prezesa.
Szkoda, ze tak znana i z duzymi tradycjami badz co badz reprezentantka Przetworstwa Rybnego na Wybrzezu ciagle boryka sie z trudnosciami i nie moze znalezc swej wlasnej drogi.
Osobiscie przewiduje w najblizszyn czasie kolejna zmiane PREZESA.
Ale tym razem prosze wybrac kogos kto sie na tym zna i ma zdrowe a przede wszystkim szerokie pojecie/poglad o tym co na rynkach przetworczych dziekje sie.
Kogos kto nie boi sie wejscia na droge innowatywnosci ktory mogla by spowodowac „zaistnienie” tej tak przeze mnie dazonej sympatia Firmy.
Pisalem tez o konkretnych prpozycjach dla firmy.
Moim skromnym zdaniem Region w jakim znajduje sie Firma az prosi sie o tzw. DANIA REGIONALNE.
Obecny tred produkcji spozywczej idzie wlasnie w tym tez kierunku.
Wiele mowi sie o daniach z regionu opartych na tradycjach i starych i uznanych recepturach.
Dania regionalne z tradycyjnej Kuchni Kaszubskiej – to moze byc to do czego wlasciwie byla by pretendowwana Firma WILBO.
Mam osobiscie na to wiele pomyslow a przede wszystkim receptur ktore mozna by wdrozyc do produkcji.
Firme WILBO widzial bym ja jako ta innovatywna ktora propaguje i przede wszystkim produkuje tego typu dania (tu n. gotowe dania do spozycia tzw. „ready to eat” oparte na recepturach z tradycyjnej Kuchni Kaszubskiej
W produkcji tej bylo by polaczenie kilku elementow ktorych synergia doprowadzic mogla by do sukcesu na rynku.
Warunkiem tego jednak jest to, ze ........ pisalem powyzej.


Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH