Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Właściciel Snails Garden: Wiele osób ma mylne pojęcie o smaku ślimaków

  • Autor: RW, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-07-2016, 12:26
Właściciel Snails Garden: Wiele osób ma mylne pojęcie o smaku ślimaków
Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden. Fot. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl

Zdaniem Grzegorza Skalmowskiego, właściciela Snails Garden, wielu konsumentów ma mylne pojęcie o smaku ślimaków. W ostatnich latach zmienia się jednak podejście do przysmaku, który przed wiekami królował na rodzimych stołach.

W dawnych wiekach ślimaki były w Polsce bardzo popularne. Siedemnastowieczne księgi kucharskie bogate były w przepisy dotyczące przysmaku, który gościł w tamtych czasach na wielu rodzimych stołach. Z biegiem lat ślimaki były wypierane z polskiej kuchni  i traciły pozycję na rzecz chociażby czerwonego mięsa. Zdaniem Grzegorza Skalmowskiego wina była trudna historia polskiej państwowości.

- Według mnie winna jest historia Polski. Nie było nam dane żyć spokojnie i cieszyć się pokojem. Liczne wojny, deficyt produktu, a w okresie PRL reglamentacja artykułów spożywczych… Człowiek myślał jedynie co ugotować, aby nie być głodnym - mówi właściciel Snails Garden.

Dodaje jednak, że w ostatnich latach widoczne są istotne zmiany w podejściu samych konsumentów, jaki kucharzy oraz restauratorów. 

- Doceniamy nasze wartości kulinarne. Mamy większe możliwości poznawania świata. Do restauracji idziemy skosztować tego, czego nie umiemy zrobić sami w domu, uczcić wakacyjny wyjazd albo omówić spotkanie biznesowe. Oczekujemy miłej obsługi oraz dań, które zaskoczą nasze kubki smakowe. Do tego idealnie nadaje się mięso ślimaka - zaznacza.

W przekonaniu Skalmowskiego wielu konsumentów ma błędne pojęcie na temat smaku ślimaków. 

- Tak na prawdę ślimaki smakują tym, czym się je przyprawi. Każdy kto skosztuje tego rodzaju mięsa jest mile zaskoczony. Warunek jest jeden - trzeba go dobrze doprawić. Każdy gość restauracji, który zachwyci się smakiem, opowiada o tym dalej. Z prostej przyczyny - tak bardzo został zaskoczony. Tylko ślimak wywołuje takie reakcję u polskiego konsumenta - mówi Grzegorz Skalmowski, właściciel Snails Garden. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Dietetyk/eko 06-11-2016, 10:16:
Przepraszam za literówki, ale kontynuując, krewetki kiedyś tez nikt nie się nie spodziewał. Proszę sobie w google wpisać rok 1682 i ślimaki, tutaj znajdzie Pan opis w kwestii wiekowej tradycji ślimaka w Polsce i to jest hitem 🍴
  • Dietetyk/pro 06-11-2016, 10:10:
Komentując kolegę poniżej, niestety jest Pan w będzie. Mówimy tu o stereotypie, a Pana wypiedź tylko to potwierdza. A czym smakuje surowy kurczak? Właśnie o to chodzi aby nadać smak mięsa po przez umiejętności i i przyprawy, sosy itp. To zawsze będzie budzą, dlatego jest tak chwytliwa. Jeżeli jest w karcie to znaczy że już jest hitem. Jeżeli pozwolił Pan sobie na taką wypowiedz, to już jest hitem. Itp, itp...

Ślimak ma to do siebie że jak już go ktoś spróbuje o tym mówi, i to jest hitem. Zapraszam do restauracji Roberta Sowy w Warszawie, orzekona się Pan jak smakuje ślimaki na prawdę i czy tam.jest hitem.

Ps...polecam.inne reportaże na portalu, powiązane ze smakiem ślimaka i ich wartościami odżywczymi. Dla przykładu w mięsie ślimaka hodowlanego jest porównywalna wartość seleny, do ryb. - pierwiastek zycia, białko jez ości i kości. Tym czasem więcej optymizmu i wiary w polskie produkty.
  • Teczn. Przetw. Rybn. 03-08-2016, 09:53:
Komentujac wypowiedz wlasiciela chcialbym zauwazyc:
- nie znana mi jest wiekowa tradycja slimaka jako potrawy
- smakuje tak jak go przyprawimy ( czyli nie ma swego „osobistego” smaku)
- kto jest winny ? nad tym mozna dyskutowac

Jedno wydaje mi sie osobiscie pewne: aby uplasowac slimaka jako potrawe na rynku polskim trzeba duzo czasu.
Co wazniejsze trzeba kilka mocnych argumentow ktore przekonaja.
Poza tym tak i tak nie bedzie stanowil on hitu sprzedazy.
W dalszym ciagu pozostanie „egzota” na rynku i w kartach dan restauracj.

Sam przezylem to zamawiajac slimaki swego czasu.
Bylem jedyny a na talerzu kilka ich sztuk ktore potraktowalem jako urozmaicona, egzotyczna przystawke i na tym koniec. W rozmowie z kelnerem dowiedzialem sie, ze i tak nikt tego nie zamawia.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH