Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Własne przetwórstwo szansą dla małych hodowców ryb?

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 10-08-2017, 11:30
Własne przetwórstwo szansą dla małych hodowców ryb?
fot. mat. pras.

- Ze względu na niską opłacalność samej produkcji rybackiej, nader korzystnym rozwiązaniem dla hodowcy jest możliwość przetwarzania własnych ryb. Stworzenie niewielkiego zakładu przetwórstwa ryb daje możliwość wytwarzania przebogatego asortymentu różnorakich potraw i wyrobów, począwszy od surowych filetów, przez ryby wędzone, ryby w galarecie, aż po pasztety, pasty i inne smakołyki - mówi Agnieszka K. Andruszewska z Zarządu Dóbr Smolin, przedsiębiorstwa rodzinnego zajmującego się produkcją m.in. karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia.

Andruszewska podkreśla, że bogata oferta przetworów rybnych jest atrakcyjna zarówno dla sklepów jak i szeroko pojętej gastronomii i to nie tylko na lokalnym rynku.

- Nowe produkty są proekologiczne same w sobie ze względu na tradycyjny, ekstensywny charakter hodowli. Ważne jest też stosowanie przez nas zasad dobrej praktyki rybackiej w chowie i hodowli ryb oraz zasad dobrej praktyki rolniczej. Jesteśmy również pod stałą kontrolą weterynaryjną - dodaje.

Przedstawicielka Zarządu Dóbr Smolin zauważa, że istotnym czynnikiem w działalności przedsiębiorstwa są pozaprodukcyjne walory stawów.

- Retencja wody w stawach służy wszystkim. Położenie w obszarze „Natura 2000” i wynikające z tego faktu przepiękne okoliczności przyrody pośród której znajduje się nasze gospodarstwo, cieszy oko i duszę każdego, kto się tu znajdzie - dodaje.

- Stawy tworzą retencję. Pobór wody następuje wtedy gdy jest jej dużo, a więc wiosną. Woda wypuszczana jest jesienią, gdy na polach jest jej mało. Trzeba pamiętać, że trzcina porastająca stawy jest najlepszym filtrem, który skutecznie pochłania wszelkie metale ciężkie i  zanieczyszczenia. Stawy są również wodopojem i schronieniem dla mieszkańców otaczających nas lasów. O każdej porze dnia można spotykać łosie, dziki, lisy - uzupełnia Andruszewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH