REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wolumen eksportu ryb z Polski zmalał o 20 proc.

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 15-09-2014, 10:54

W I półroczu 2014 r. ograniczone zwyżki cen ryb i owoców morza na rynkach światowych pozwoliły na dalszy rozwój popytu wewnętrznego i wzrost importu o 1,6 proc. do 237,6 tys. ton. Wydatki na zakup ryb zwiększyły się w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego o 7,2 proc. do 3,05 mld zł, głównie pod wpływem większego zapotrzebowania na droższe łososie (o 11,5 proc. do 65,5 tys. ton) i dorsze (o 25,2 proc. do 26,5 tys. ton). Niższy niż przed rokiem był natomiast przywóz śledzi (o 7 proc.), makreli (o 13,4 proc.), tuńczyków (o 35,9 proc.) i pang (o 31 proc.) - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

REKLAMA

Jak zauważa Krzysztof Hryszko, ekspert IERiGŻ, niższe połowy własne wyraźnie ograniczyły wolumen eksportu (o 20,1 proc. do 185,4 tys. ton, głównie ryb świeżych i mrożonych), ale wyższe ceny transakcyjne uzyskiwane ze sprzedaży podstawowych produktów pozwoliły utrzymać tendencję wzrostową jego wartości (wzrost o 3 proc. do 3,01 mld zł.

Łączny eksport ryb filetowanych, wędzonych oraz przetworów i konserw z ryb, które stanowiły 62,4 proc. wielkości i 90,6 proc. wartości wywozu całej branży w pierwszym półroczu 2014 r. zmniejszył się o 0,5 proc., przy 5,3 proc. wzroście jego wartości. W strukturze gatunkowej eksportu dominują łososie, śledzie i dorsze (67,5 proc. wartości eksportu). Pogorszyło się saldo wymiany i ponownie było ujemne (39 mln zł), wobec dodatniego wyniku uzyskanego w I półroczu 2013 r. (79 mln zł).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH