REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wzrósł eksport łososi i pstrągów, ale zmalał wywóz dorszy i śledzi

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 18-11-2014, 13:04
Wzrósł eksport łososi i pstrągów, ale zmalał wywóz dorszy i śledzi

Eksport trzech podstawowych grup produktów: filetów rybnych, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw wyniósł w okresie styczeń-sierpień 2014 r. 149,0 tys. ton (w wadze produktów) o wartości 3,52 mld zł i był odpowiednio o 0,5 proc. mniejszy i 5,4 proc. większy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spośród głównych gatunków ryb, spadek wartości eksportu odnotowano w przypadku dorszy (o 13,7 proc. do 234,2 mln zł) i śledzi (o 5,1 proc. do 412,8 mln zł). Zwiększyły się natomiast wpływy z wywozu łososi (o 8,8 proc. do 1974 mln zł) i pstrągów (o 43,1 proc. do 165,9 proc.) - informuje Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w listopadowym biuletynie "Rynek rolny".

REKLAMA

Wolumen importu zwiększył się w okresie ośmiu miesięcy br. o 0,4 proc. do 306,8 tys. ton, przy wyższej dynamice wzrostu jego wartości (o 3,7 do 3,92 mld zł). Wzrósł przywóz głównie ryb świeżych (o 10,7 proc.) oraz przetworów i konserw (o 7,5), przy ograniczeniu importu ryb mrożonych i filetowanych (o 5-6 proc.). Import dorszy zwiększył się w okresie styczeń-sierpień 2014 o 23 proc. (do 32,5 tys. ton), łososi o 10,7 proc. (do 87,4 tys. ton), a mintajów o 5,9 proc. (do 23,7 tys. ton). Największe spadki odnotowano natomiast w przywozie pang (o 29 proc.), makreli (o 19 proc.) i śledzi (o 11 proc.).

Ceny detaliczne ryb i owoców morza po znacznym wzroście w pierwszych miesiącach 2014 r. od marca br. zaczęły wyraźnie maleć, pod wpływem obniżek cen wielu gatunków ryb importowanych oraz spadku cen na rynkach innych produktów żywnościowych. W ciagu trzech kwartałów 2014 r. ryby i owoce morza były średnio o 0,3 proc. droższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, ale we wrześniu w porównaniu z grudniem 2013 r. spadek cen wyniósł 0,3 proc., a w stosunku do września ub.r. 1,0 proc. Skala obniżek była jednak niższa niż w przypadku głównego substytutu jakim jest mięso, zwłaszcza drób i wieprzowina, które były we wrześniu br., w porównaniu z wrześniem roku poprzedniego średnio o 6-7 proc. tańsze - zauważa analityk IERiGŻ.

Ryby świeże i chłodzone były tańsze w relacji wrzesień br. do września ub.r. o 1,7 proc., ryby mrożone o 1,4 proc., a ryby suszone, wędzone i solone o 1.3 proc. Spośród głównych grup produktów wzosty cen detalicznych dotyczyły wyłącznie owoców morza, zarówno świeżych jak i mrożonych (wzrost w okresie wrzesień ub.r. do września br. o 4,3-5,3 proc.).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH