Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrósł eksport łososi i pstrągów, ale zmalał wywóz dorszy i śledzi

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 18-11-2014, 13:04
Wzrósł eksport łososi i pstrągów, ale zmalał wywóz dorszy i śledzi

Eksport trzech podstawowych grup produktów: filetów rybnych, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw wyniósł w okresie styczeń-sierpień 2014 r. 149,0 tys. ton (w wadze produktów) o wartości 3,52 mld zł i był odpowiednio o 0,5 proc. mniejszy i 5,4 proc. większy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Spośród głównych gatunków ryb, spadek wartości eksportu odnotowano w przypadku dorszy (o 13,7 proc. do 234,2 mln zł) i śledzi (o 5,1 proc. do 412,8 mln zł). Zwiększyły się natomiast wpływy z wywozu łososi (o 8,8 proc. do 1974 mln zł) i pstrągów (o 43,1 proc. do 165,9 proc.) - informuje Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w listopadowym biuletynie "Rynek rolny".

Wolumen importu zwiększył się w okresie ośmiu miesięcy br. o 0,4 proc. do 306,8 tys. ton, przy wyższej dynamice wzrostu jego wartości (o 3,7 do 3,92 mld zł). Wzrósł przywóz głównie ryb świeżych (o 10,7 proc.) oraz przetworów i konserw (o 7,5), przy ograniczeniu importu ryb mrożonych i filetowanych (o 5-6 proc.). Import dorszy zwiększył się w okresie styczeń-sierpień 2014 o 23 proc. (do 32,5 tys. ton), łososi o 10,7 proc. (do 87,4 tys. ton), a mintajów o 5,9 proc. (do 23,7 tys. ton). Największe spadki odnotowano natomiast w przywozie pang (o 29 proc.), makreli (o 19 proc.) i śledzi (o 11 proc.).

Ceny detaliczne ryb i owoców morza po znacznym wzroście w pierwszych miesiącach 2014 r. od marca br. zaczęły wyraźnie maleć, pod wpływem obniżek cen wielu gatunków ryb importowanych oraz spadku cen na rynkach innych produktów żywnościowych. W ciagu trzech kwartałów 2014 r. ryby i owoce morza były średnio o 0,3 proc. droższe niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, ale we wrześniu w porównaniu z grudniem 2013 r. spadek cen wyniósł 0,3 proc., a w stosunku do września ub.r. 1,0 proc. Skala obniżek była jednak niższa niż w przypadku głównego substytutu jakim jest mięso, zwłaszcza drób i wieprzowina, które były we wrześniu br., w porównaniu z wrześniem roku poprzedniego średnio o 6-7 proc. tańsze - zauważa analityk IERiGŻ.

Ryby świeże i chłodzone były tańsze w relacji wrzesień br. do września ub.r. o 1,7 proc., ryby mrożone o 1,4 proc., a ryby suszone, wędzone i solone o 1.3 proc. Spośród głównych grup produktów wzosty cen detalicznych dotyczyły wyłącznie owoców morza, zarówno świeżych jak i mrożonych (wzrost w okresie wrzesień ub.r. do września br. o 4,3-5,3 proc.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH