REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Wzrosła produkcja i zainteresowanie karpiem

  • Autor: PAP
  • Data: 18-11-2013, 12:49
Wzrosła produkcja i zainteresowanie karpiem
W ubiegłym roku wzrosła produkcja karpia w Polsce

W ubiegłym roku wzrosła produkcja karpia w Polsce, w tym i na Opolszczyźnie - wynika z danych Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie. W kraju wyprodukowano ok. 17,7 tys. ton tej ryby, a w 2011 r. było to niespełna 15 tys. ton.

REKLAMA

Opolscy rybacy wyprodukowali w ubiegłym roku 1840 ton tej ryby, co daje im trzecie miejsce w kraju. Dla porównania - w roku 2011 wyhodowali 1690 ton. W roku 2012 większą ilość karpia, niż na Opolszczyźnie, wyprodukowano tylko w województwach lubelskim (2121 ton) i wielkopolskim (2112 ton).

Okazją do przedstawienia zsumowanych w ostatnim czasie wyników ubiegłorocznych odłowów była odbywająca się w piątek 15 listopada w Graczach na Opolszczyźnie konferencja rybacka "Hodowla karpia szansą zrównoważonego rozwoju Opolszczyzny", zorganizowana przy okazji dorocznego Święta Karpia w Niemodlinie.

W opinii Andrzeja Lirskiego z Instytutu Rybactwa Śródlądowego w Olsztynie, który dane prezentował, tegoroczny - kończący się właśnie odłów - może być porównywalny z tym z roku 2012.

- Zdaniem producentów tegoroczne karpie są jednak mniejsze przez (...) warunki pogodowe, czyli długą zimę i brak wiosny. Część z nich, około 20 proc., ma 1 lub 1,2 kg wagi. Tymczasem większość klientów oczekuje 1,5 czy nawet 2-kilogramowych ryb - powiedział.

Z danych olsztyńskiego instytutu wynika, że choć woj. opolskie pod względem powierzchni stawów jest dopiero na siódmym miejscu w kraju (na Opolszczyźnie znajduje się 5,5 proc. powierzchni ogólnej stawów w Polsce), to pod względem wielkości produkcji jest trzecie. Wyprodukowane w roku ub. 1840 ton karpia stanowi 10,5 proc. ogółu krajowej produkcji tej ryby. - A to oznacza, że opolscy rybacy produkują go znacznie efektywniej, mają większą wydajność z hektara - tłumaczył Lirski.

Zdaniem opolskich rybaków wzrosła nie tylko produkcja, ale i zainteresowanie karpiem. Prezes Lokalnej Grupy Rybackiej "Opolszczyzna" Jakub Roszuk podkreślił, że efekt przynoszą prowadzone działania promocyjne, które mają przekonywać mieszkańców regionu, by sięgać po karpia nie tylko w święta.

- Najlepszym tego dowodem była tegoroczna edycja Wojewódzkiego Święta Karpia Opolskiego, która obyła się w październiku w gospodarstwie rybackim w Krogulnej. Zainteresowanie imprezą przerosło nasze oczekiwania. Przyjechały prawdziwe tłumy, a sprzedało się ponad 700 kilogramów świeżej ryby - opowiadał Roszuk.

Dodał, że także zrzeszone w LGR gospodarstwa, prowadzące detaliczną sprzedaż przez cały rok, zauważają wzrost liczby stałych klientów. - Nie są to przyrosty duże, ale zauważalne - zapewniał. - Widać też coraz większe zainteresowanie kupnem świeżej ryby wiadomego pochodzenia, co oznacza, że rośnie świadomość konsumentów - dodał.

Potwierdził to m.in. właściciel niewielkiego gospodarstwa rybackiego ze Starej Kuźni (Opolskie) Piotr Plewik, u którego karpia przez cały rok kupują mieszkańcy nie tylko z Opolszczyzny, ale i woj. śląskiego. - Klientów ciągle nam przybywa. Ludzie przekazują sobie pocztą pantoflową, gdzie można kupić dobrą rybę - mówił.

Roszuk zapewnił, że LGR Opolszczyzna dalej będzie promować karpia - również na imprezach niezwiązanych z rybactwem. - Chcemy pokazywać, że tę rybę można podawać na wiele sposobów, i przekonywać do jej walorów smakowych i odżywczych - dodał.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH