Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosła światowa produkcja ryb

  • Autor: IERiGŻ
  • Data: 28-06-2013, 14:01

Według szacunków FAO światowa produkcja ryb i innych organizmów wodnych wyniosła w 2012 r. 156,7 mln ton i zwiększyła się o 0,3 proc. w stosunku do roku poprzedniego - informują eksperci IERiGŻ.

Wzrost światowej produkcji ryb by spowodowany ponad 6 proc. wzrostem produkcji w akwakulturze, przy 3,5% ograniczeniu połowów. Światowa podaż ryb i innych organizmów wodnych na cele konsumpcyjne wzrosła w 2012 r. o 3,2 mln ton do 134,6 mln ton, w konsekwencji czego średnie spożycie per capita zwiększyło się o 0,3 kg do 19,1 kg.

Spożycie ryb pochodzących z połowów utrzymuje się w ostatnich latach na poziomie 9,7-10,0 kg/mieszkańca, przy systematycznie rosnącej konsumpcji ryb produkowanych w akwakulturach (o ponad 9% w latach 2011-2012). Prognozuje się, że w najbliższych latach nastąpi zrównanie obu źródeł podaży ryb do konsumpcji.

W ostatnich latach systematycznie zmniejsza się udział ryb morskich w strukturze światowej produkcji ryb i innych organizmów wodnych, co przy jednoczesnym dynamicznym rozwoju produkcji w akwakulturach wpływa na rosnące znaczenie ryb słodkowodnych i dwuśrodowiskowych. Dominującą rolę w strukturze produkcji w 2011 r. miały jednak nadal ryby morskie z 45% udziałem (ponad 70 mln ton), natomiast ryby słodkowodne i dwuśrodowiskowe stanowiły 33% produkcji ogółem (ponad 51 mln ton).

Pozostałe 22% stanowiły skorupiaki, mięczaki i inne organizmy wodne. Dominują akwakultury w wodach słodkich, gdzie produkcja rośnie średnio w tempie ponad 2 mln ton rocznie. Chów w wodach morskich nie rozwija się tak dynamicznie jak w wodach słodkich, jednak przy zmniejszających się połowach stanowi ważne źródło podaży ryb. Na znaczeniu zyskują owoce morza, choć już nie tak dynamicznie jak w latach poprzednich. Produkcja mięczaków zwiększyła się w 2011 r. o 1,7% do blisko 21,2 mln ton, a skorupiaków o 2,1% do 12 mln ton, co stanowiło odpowiednio 13,6 i 7,7% produkcji ryb i innych organizmów wodnych ogółem.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH