Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosły połowy ryb na Bałtyku w styczniu

  • Autor: IERiGŻ/ www.portalspozywczy.pl
  • Data: 16-03-2015, 09:25
Wzrosły połowy ryb na Bałtyku w styczniu

W styczniu 2014 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 7,82 tys. ton i były o 31,8 proc. wyższe niż w analogicznym miesiącu roku poprzedniego. Wzrost połowów dotyczył wszystkich ważniejszych gatunków ryb, za wyjątkiem storni (spadek o 2,8 proc. do 1,09 tys. ton). Największy wzrost wyładunków dotyczył śledzi (2,5-krotny do 1,40 tys. ton) oraz dorszy (o 72,5 proc. do 1,58 tys. ton) - informują analitycy IERiGŻ.

Znaczny wzrost połowów śledzi wynika prawdopodobnie ze zwiększonego w 2015 r. o 42,3 proc. limitu połowowego (do 43,6 tys. ton). Znacznie mniej niż przed rokiem rybacy będą mogli odłowić dorszy (o 28,8 proc., 15,5 tys. ton), ale w porównaniu do wyników osiąganych w latach poprzednich powinna być to ilość wystarczająca. Na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego utrzymano kwotę połowową dla szprotów (62,7 tys. ton). Produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego (zatrudnienie powyżej 50 osób) wyniosła w 2014 r. 374,6 tys. ton i była o 3,6 proc. mniejsza niż w roku poprzednim.

Spadek produkcji dotyczył głównie całych morskich ryb mrożonych (o 32,8 proc. do 36,3 tys. ton), pod wpływem niższych krajowych połowów szprotów. Spadek produkcji dotyczył także wędzonych łososi (o 6,4 proc. do 53,3 tys. ton), mrożonego mięsa z ryb morskich (o 7,6 proc. do 12,3 tys. ton), a w mniejszym stopniu pozostałych ryb wędzonych (o 0,9 proc. do 21,4 tys. ton). Produkcja przetworów i konserw z ryb, największej grupy krajowego przetwórstwa, zwiększyła się w 2014 r., w porównaniu z rokiem poprzednim, o 2,5 proc. i wyniosła 199,8 tys. ton. W strukturze pogłębionego przetwórstwa ryb i owoców morza dominują marynaty z 42,3% udziałem, następnie konserwy (24,9 proc.) i prezerwy (9,4 proc.). W produkcji pozostałej części przetworów, które stanowiły w analizowanym okresie 23,4% wolumenu przeważają wyroby kulinarne i garmażeryjne, różnego rodzaju sałatki, paprykarze i pasztety z ryb. W porównaniu z rokiem poprzednim największy wzrost produkcji wystąpił zwłaszcza w ostatniej z grup (średnio o 6,2 proc.), przy podobnej jak rok wcześniej produkcji konserw i marynat. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w produkcji przetworów i konserw były śledzie (97,1 tys. ton, mniej o 0,4 proc.). Z produktów o mniejszym stopniu przetworzenia znacznie wzrosła produkcja mrożonych filetów z ryb morskich (o 7,9 proc. do 27,1 tys. ton) oraz filetów świeżych (o 7,7 proc. do 9 tys. ton).

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH