Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Wzrosły przychody z eksportu ryb, pomimo spadku wolumenu wywozu

  • Autor: portalspozywczy.pl / IERiGŻ
  • Data: 29-01-2015, 11:10

Firmy rybne zatrudniające minimum 50 osób odnotowały w okresie trzech pierwszych kwartałów 2014 r. łącznie 5 mld zł przychodów ze sprzedaży produktów. Przychody ze sprzedaży krajowej pozostały bez zmian na poziomie 1,7 mld zł, natomiast wartość sprzedaży eksportowej wzrosła wyniosła 3,3 mld zł, poprawiając się o 5,6 proc. - informuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach "Rynku rolnego".

Jak zauważa Hryszko, poprawa relacji cen w handlu zagranicznym zaowocowała sporą poprawą wskaźników finansowych firm zajmujących się przetwórstwem ryb. W trakcie trzech omawianych kwartałów zysk netto dużych zakładów wyniósł 157,8 mln zł, podczas gdy rok wcześniej liczył zaledwie 5 mln zł.

W szerszym okresie, obejmującym okres od stycznia do końca października 2014, eksport całego sektora rybnego (nie tylko dużych zakładów przetwórczych) wyniósł 293,1 tys. ton oraz 4,97 mld zł. Oznacza to spadek w ujęciu wolumenowym o 15 proc., przy równoczesnym wzroście pod względem wartościowym o 3,6 proc.

Hryszko tłumaczy, że spadek wolumenu wywozu wynikał głównie z ograniczenia sprzedaży burtowej ryb realizowanej przez część floty bałtyckiej (głównie szproty) i flotę dalekomorską. W ten sposób wyeksportowano 46,6 tys. ton ryb, czyli znacznie mniej w porównaniu z 82,5 tys. ton przed rokiem. W strukturze tego eksportu dominują ryby świeże.

Również tradycyjny eksport ryb był mniejszy. Ogółem wywóz filetów, ryb wędzonych oraz przetworów i konserw utrzymał się na ubiegłorocznym poziomie 191 tys. ton, choć w tym zakresie odnotowano spadek eksportu ryb wędzonych, a wzrost eksportu przetworów i konserw.

Do końca października ubiegłego roku import ryb, przetworów rybnych i owoców morza do Polski wzrósł o 2,5 proc. w ujęciu wolumenowym (407 tys. ton), a o 5,8 proc. w ujęciu wartościowym (5,12 mld zł). Do Polski sprowadziliśmy więcej dorszy i pstrągów (po 23 proc.), a także łososi (o 12 proc.). Natomiast największe spadki odnotowano w imporcie pang, tilapii i morszczuków (o ok. 24-28 proc.) i makreli (o 12 proc.) - informuje Hryszko.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH