Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZD Smolin: Ryby z hodowli tradycyjnej są wspaniałą alternatywą dla mięsa

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 16-08-2017, 11:05
ZD Smolin: Ryby z hodowli tradycyjnej są wspaniałą alternatywą dla mięsa
fot. Facebook.com/Smolin Fish

- W tradycyjnej hodowli ryb ilość leków sprowadzona jest do niemal zerowych dawek. Po prostu nie ma konieczności używania antybiotyków, ponieważ gęstość obsady oraz stosowanie zasad dobrej praktyki rybackiej jest wystarczające - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Agnieszka Andruszewska z Zarządu Dóbr Smolin S.C., przedsiębiorstwa rodzinnego zajmującego się produkcją m.in. karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia.

Agnieszka Andruszewska przyznaje, że Zarząd Dóbr Smolin jest na początku swojej drogi jako przetwórcy ryb.

- Nasza manufakturka bazuje głównie na pracy ręcznej, mamy niewiele maszyn. Działamy od niespełna trzech miesięcy, więc trudno się spodziewać spektakularnych wyników finansowych. W tej chwili traktujemy to jako sposób promocji, zapoznanie klienta z produktami wytwarzanymi z naszych ryb. Mało kto w naszym regionie je ryby w okresie letnim, a chcielibyśmy to zmienić. Planujemy się jednak rozwijać, adaptujemy więcej pomieszczeń, planujemy budowę nowych budynków - dodaje.

W ocenie rozmówczyni, aby zwiększyć spożycie ryb w Polsce, kluczową sprawą będzie nie tylko podejmowanie działań promocyjnych, ale również zwiększenie dostępności różnorakiego asortymentu ryb.

- Mówię tu o zdrowych, ekologicznych, świeżych produktach na rynku. Myślę, że rozwiązań należy szukać wszędzie. Współpraca małych producentów z dużymi też może się udać przy dobrej woli i otwartych umysłach po obydwu stronach. Trzeba się spotykać, rozmawiać - dodaje.

Główne kanały dystrybucji ryb z ZD Smolin to hurtownie, sklepy tradycyjne oraz HoReCa. 

- Wszystkie kanały są dla nas bardzo ważne. Ryby słodkowodne, hodowane w Polsce zaczynają być w modzie i ten kto podchwyci trend, z pewnością na tym wygra - dodaje Andruszewska.

Zarząd Dóbr Smolin jest przedsięwzięciem rodzinnym od roku 1887. Wówczas to Kazimierz i Józefa z Krynickich Andruszewska nabyli we Lwowie majątek ziemski Smolin wraz z Kolonią Smolin. W roku 2012, po wielu latach sądowych procesów, spadkobiercy Zygmunta Andruszewskiego juniora odzyskali całość gruntów ornych pozostałych w Polsce oraz rozszerzyli działalność o gospodarstwo rybackie w Rudzie Różanieckiej. Obecnie Zarząd Dóbr Smolin gospodaruje na 50 ha gruntów w Smolinie (Hucie Kryształowej) oraz 220 ha stawów w Rudzie Różanieckiej, posługując się przedwojenną firmą oraz jej oznaczeniem graficznym. Tradycja hodowli pstrąga oraz karpia w okolicach Rudy Różanieckiej sięga końca XIX wieku, kiedy to Ludwik Wattman założył pierwsze stawy karpiowe i pstrągowe. Sukcesywnie rozwijane gospodarstwo rybackie przed wybuchem II wojny światowej obejmowało obszar około 350 hektarów.

Obecnie ZD Smolin specjalizuje się w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • podrażacz jaj 21-08-2017, 09:22:
Warzywa nie są żadną alternatywą mięsa, tylko dodatkiem do niego.
  • Czytelnik 16-08-2017, 18:21:
alternatywą mięsa mięsa nie jest mięso ryb lecz wyłącznie warzywa, precz z manipulacją

Zobacz wszystkie komentarze (2)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH