Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

ZD Smolin: Zniesienie rekompensat utrudni inwestycje hodowcom ryb śródlądowych

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-08-2017, 15:51
ZD Smolin: Zniesienie rekompensat utrudni inwestycje hodowcom ryb śródlądowych
fot. Facebook.com/Smolin Fish

- Przedstawiciele Ministerstwa Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej namawiają nas do inwestowania. Bardzo chętnie to zrobimy jeśli nie będzie się nam podcinało gałęzi, na której siedzimy - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Agnieszka Andruszewska z Zarządu Dóbr Smolin S.C., przedsiębiorstwa rodzinnego zajmującego się produkcją m.in. karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia.

Andruszewska przekonuje, że ZD Smolin ma rozległe plany inwestycyjne jak na skalę funkcjonowania rodzinnego przedsiębiorstwa.

- Nadal planujemy budowę większej przetwórni, interesujemy się także działalnością turystyczną. Jednak jest to bardzo duży wysiłek finansowy, zwłaszcza w kontekście kosztów środowiskowych, które musimy ponieść w hodowli, a które ministerstwo powinno nam częściowo zrekompensować, lecz niestety nie chce. Rekompensaty były zagwarantowane i ta gwarancja ośmieliła hodowców w swoich planach inwestycyjnych. Przecież nasza hodowla z założenia stawia na ekologię i dbałość o środowisko, które jest naszym wspólnym dobrem narodowym - dodaje.

- Przez dwa lata przedstawiciele MGMiŻŚ zapewniali nas, że rekompensaty będą kontynuowane. Biorąc pod uwagę zwrot poniesionych na rzecz środowiska kosztów, zaczęliśmy snuć plany inwestycyjne. Niestety, w lutym Ministerstwo zmieniło wcześniej uzgodnione założenia, informując nas, że środki przeznaczone na nasze rekompensaty zostaną przesunięte na rzecz rybaków morskich. Mówimy tu o 92 mln euro. Trzeba postawić pytanie, komu zależy na tym aby lepsza dieta była odsunięta na dalszy plan? To swoisty paradoks, że umiłowanie ryb wyraża się przede wszystkim w nazewnictwie imprez np. Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim, Festiwal Ukleja, czy też Sielawa Blues. Ale z urzędowym, systemowym uznaniem dla hodowców ryb jest jak widać gorzej - dodaje.

Przedstawicielka Zarządu Dóbr Smolin jest zdania, że wciąż dla polskiego konsumenta jednym z najważniejszych kryteriów zakupowych jest cena.

- Ludzie bardziej świadomi swojej diety i jej wpływu na życie zmieniają swoje nawyki żywieniowe. W Niemczech np. już dawno zaczęto odchodzić od wieprzowiny na korzyć ryb słodkowodnych. Rozmawiałam ostatnio z regionalistą z Berlina, który kosztował naszych wyrobów na jednej z konferencji i stwierdził, że ryby, zwłaszcza nasze, polskie powinny towarzyszyć każdej większej imprezie czy wydarzeniu. A więc jednak promocja - dodaje.

Zarząd Dóbr Smolin jest przedsięwzięciem rodzinnym od roku 1887. Wówczas to Kazimierz i Józefa z Krynickich Andruszewska nabyli we Lwowie majątek ziemski Smolin wraz z Kolonią Smolin. W roku 2012, po wielu latach sądowych procesów, spadkobiercy Zygmunta Andruszewskiego juniora odzyskali całość gruntów ornych pozostałych w Polsce oraz rozszerzyli działalność o gospodarstwo rybackie w Rudzie Różanieckiej. Obecnie Zarząd Dóbr Smolin gospodaruje na 50 ha gruntów w Smolinie (Hucie Kryształowej) oraz 220 ha stawów w Rudzie Różanieckiej, posługując się przedwojenną firmą oraz jej oznaczeniem graficznym. Tradycja hodowli pstrąga oraz karpia w okolicach Rudy Różanieckiej sięga końca XIX wieku, kiedy to Ludwik Wattman założył pierwsze stawy karpiowe i pstrągowe. Sukcesywnie rozwijane gospodarstwo rybackie przed wybuchem II wojny światowej obejmowało obszar około 350 hektarów.

Obecnie ZD Smolin specjalizuje się w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH