REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zła jakość ryb w Polsce. Handlowcy czerpią zyski z niewiedzy konsumentów

  • Autor: Metro / gazeta.pl
  • Data: 13-02-2016, 15:46
Zła jakość ryb w Polsce. Handlowcy czerpią zyski z niewiedzy konsumentów
Świeże ryby i owoce morza nie mogą być tanie; fot. shutterstock.com

Polscy konsumenci nie mają wiedzy na temat ryb i owoców morza. Importerzy i handlowcy wykorzystują to i często wprowadzają ich w błąd. Z drugiej strony, brakuje konsumentów ryb, którzy byliby zainteresowani wysokiej jakości produktem. A jeśli już się taki znajdzie, to chciałby kupować po niskich cenach jak z Wietnamu - mówi w wywiadzie dla dziennika Metro, Jacek Taranko, pasjonat dobrego jedzenia, znawca produktu.

REKLAMA

Taranko podaje przykłady. - Handlowcy sprzedają „krewetki z Morza Śródziemnego”, a one przypłynęły zmrożone z Azji. Sprzedają barwenę, a tak naprawdę konsument kupuje podróbkę, rybę z wód afrykańskich bardzo podobną do barweny. Inna grupa ryb, które mają o wiele mniejsze walory gastronomiczne – dodaje.

Ekspert zwraca uwagę, że w naszym kraju, daleko od najlepszych oceanicznych łowisk, świeże ryby i owoce morza nie mogą być tanie. Morskie produkty to towar delikatny, wymaga specjalnej troski.

Jego zdaniem, w Polsce złą alternatywą są ryby z intensywnych hodowli w Chorwacji, Turcji czy Grecji. Karmione byle jak, byle czym, jak intensywnie hodowane kurczaki. - Ryby hoduje się tanio, w ciasnych klatkach. Idzie za tym stres zwierząt, a później choroby. Podaje się profilaktycznie antybiotyki, barwniki mięsa, pestycydy przeciw pasożytom, lub przeciw zarastaniu klatek przez glony, etc. – tłumaczy Jacek Taranko na łamach „Metra”.

Ponadto, obostrzenia w kwestii rybołówstwa nie są w Unii Europejskiej zbyt rygorystyczne. Ekspert przyznaje, że bałtyckie ryby są toksyczne. I tak: dziki łosoś ma największe stężenie toksyn ze wszystkich ryb bałtyckich, duży śledź bałtycki jest również bardzo toksyczny, nie najlepiej jest z dorszem.

Czytaj więcej w dzienniku "Metro".

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • techn. Przetw. Rybnego 21-03-2016, 09:36:
Problem jest znany jesli chodzi o serwowwanie dan rybnych i „owocow morza“ w restauracjach.
Faktycznie „zeruje” sie tu na nieznajomosci/niewiedzy przecietnego konsumenta.
Jest to jawne oszustwo bo wlasciciel restauracji dokonuje go swiadomie wprowadzajac w blad konsumenta i zadajac wyzszej ceny za podane danie.
Problem jest tym nardziej trudny, ze niewielu konsumentow zwraca uwage restauratorowi na flszywie podany produkt/danie.
Co do toksycznosci podajac takie wiadomosci trzeba oprzec sie na wynikach badan ktore autorytaywnie podaja wartosi zawartych „toksyn” w poszegolnych gatunkach ryb.
Co mozna z pwenascia stwierdzic to to, ze faktycznie minely czas gdy ryby byly „zrodlem zdrowia”
Abstarchujac jednak od tego w dalszym ciagu sa one zrodlem wysokowartosciowego i latwo przyswajalnego bialka.
‘A tak dalej idac mozna zadac sobie pytanie: a co wlasciwie dziasiaj jest zdrowe ... ?
  • Technolog 20-02-2016, 11:17:
Ciekawe z jakiej wiedzy korzystał Pan "Ekspert" w zakresie toksyczności ryb bałtyckich

Zobacz wszystkie komentarze (2)

REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH