REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Zmalały połowy na Bałtyku i produkcja przetworów rybnych w Polsce

  • Autor: portalspożywczy.pl/IERiGŻ
  • Data: 09-06-2014, 13:12
Zmalały połowy na Bałtyku i produkcja przetworów rybnych w Polsce
Krzysztof Hryszko, ekspert IERiGŻ

Połowy ryb na Morzu Bałtyckim w okresie styczeń-kwiecień 2014 r. wyniosły 55,9 tys. ton. Oznacza to, że względem tego samego okresu w 2013 zmalały aż o 27,6 proc. - podał Krzysztof Hryszko, ekspert Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej na łamach najnowszego "Rynku Rolnego".

REKLAMA

Ze względu na mniejsze kwoty połowowe oraz zmiany w ich podziale na indywidualne limity, połowy śledzi zmalały w analizowanym okresie o 41,8 proc., szprotów o 33 proc., a dorszy o 11,8 proc. Największy stopień wykorzystania kwot na ostatni dzień kwietnia 2014 r. nastąpił w połowach szprotów (60 proc.), a najniższy w połowach śledzi (14,5 proc.). Hryszko podaje na łamach "Rynku Rolnego", że w okresie styczeń-kwiecień utrzymały się rekordowo wysokie ładunki storni (7,7 tys. t, czyli o ponad 46 proc. więcej, niż rok wcześniej).

Znane są już także dane dotyczące produkcji ryb, przetworów rybnych oraz owoców morza w zakładach zatrudniających co najmniej 50 osób za okres obejmujący styczeń i luty 2014. Produkcja ta zmalała o 2,9 proc. względem roku ubiegłego i wyniosła 62 tys. t. Największe spadki wystąpiły w grupie ryb wędzonych (o 10,2 proc. do 11,7 tys. t), w tym łososi (o 13,7 proc. do 7,7 tys. t) oraz w przetwórstwie śledzi (o 11,9 proc. do 15,9 tys. t). Względem analogicznego okresu roku 2013 wzrosła natomiast produkcja ryb morskich mrożonych (o 11,8 proc.), przetworów z łosoi (o 26 proc.). Zwiększyła się też produkcja mrożonego mięsa z ryb morskich (o 7,9 proc.) i filetów z ryb morskich (świeżych o 5,1 proc. i mrożonych o 3,8 proc.).

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • rybak bez limitu 10-06-2014, 09:25:
Po prostu nie ma ryby w Bałtyku skoro norweskie przetwórnie wyrywają wszystko z dna i przetwarzają. Skąd zatem ma być ryba jak niszczy się wszystko. Polskim rybakom się ogranicza na każdym kroku.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH