REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Jakość handlowa wybranych grup towarowych artykułów rolno-spożywczych w Polsce

  • www.wydawnictwo.ue.wroc.pl
  • Autor: Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, Nauki Inżynierskie i Technologie 2 (13) 2014, Arkadiusz Piwowar
  • Data: 28-05-2015, 09:00

W niniejszym artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych w Polsce w latach 2010-2012. Jak wynika z analiz, w badanym okresie wzrosła liczba próbek o niewłaściwej jakości handlowej, m.in. w grupie towarowej: "pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka", "wyroby cukiernicze", "pieczywo", "drób i jego przetwory" oraz "mięso i jego przetwory". Porównanie wyników kontroli wykazało poprawę jakości handlowej napojów spirytusowych oraz piwa i surowców browarniczych. W artykule przedstawiono przykłady uchybień w przestrzeganiu przepisów dotyczących jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych.

REKLAMA

W niniejszym artykule przedstawiono wybrane zagadnienia dotyczące jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych w Polsce w latach 2010-2012. Jak wynika z analiz, w badanym okresie wzrosła liczba próbek o niewłaściwej jakości handlowej, m.in. w grupie towarowej: "pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka", "wyroby cukiernicze", "pieczywo", "drób i jego przetwory" oraz "mięso i jego przetwory". Porównanie wyników kontroli wykazało poprawę jakości handlowej napojów spirytusowych oraz piwa i surowców browarniczych. W artykule przedstawiono przykłady uchybień w przestrzeganiu przepisów dotyczących jakości handlowej wybranych grup artykułów rolno-spożywczych.

1. Wstęp

Termin "jakość" należy do jednych z najczęściej używanych przez ludzi w różnych sytuacjach. Chociaż jest on ogólnie zrozumiały, jednoznaczne i precyzyjne określenie pojęcia "jakość" jest problemem towarzyszącym człowiekowi od czasów starożytnych po teraźniejszość. Warto w tym miejscu podać definicję Platona: "jakość jest to pewien stopień doskonałości" [Kiliński 1979] oraz Crosby’ego: "jakość to zgodność z wymaganiami" [Łuczak 2007]. Wśród twórców współczesnych definicji i koncepcji jakości, oprócz Crosby’ego, warto wymienić m.in. Jurana, Deminga oraz Feigenbauma. Szereg definicji wskazuje na powiązania pojęcia "jakość" z terminem "doskonałość", przy czym jak podkreśla Szczepańska, jakość to raczej droga do tego, aby się zbliżyć do doskonałości [Szczepańska 2011].

Zagadnienia związane z jakością są niezwykle istotne w odniesieniu do żywności, która stanowi najważniejszą grupę artykułów konsumpcyjnych [Urban 2002]. W tym znaczeniu jakość i bezpieczeństwo żywności jest fundamentem życia społecznego i gospodarczego. Wprowadzane do obrotu artykuły rolno-spożywcze powinny spełniać określone w przepisach wymagania. Jakość produktów żywnościowych, w tym jakość handlowa, ze względu na wpływ na zdrowie, jest bardzo ważna dla konsumentów. Wraz z rozwojem rynku żywnościowego oraz ze wzrostem świadomości konsumenckiej problematyka jakości artykułów żywnościowych nabiera dodatkowego znaczenia.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH