REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Konrad Mickiewicz, prezes ZPC Bałtyk o perspektywach rynku słodyczy w Polsce - wywiad

  • Autor: www.portalspozywczy.pl
  • Data: 15-09-2016, 11:08
Konrad Mickiewicz, prezes ZPC Bałtyk o perspektywach rynku słodyczy w Polsce - wywiad
Konrad Mickiewicz, prezes ZPC Bałtyk fot. ZPC Bałtyk

Konrad Mickiewicz, prezesa Zakładów Przemysłu Cukierniczego Bałtyk mówi w wywiadzie dla serwisu portalspozywczy.pl o perspektywach rynku słodyczy w Polsce, przewidywanych trendach na rynku i planach ZPC Bałtyk.

REKLAMA

Jakie perspektywy stoją przed polskim rynkiem słodyczy i jakie czynniki będą wpływać na ten rynek?

W przeciwieństwie do części naszej konkurencji jestem umiarkowanym optymistą i uważam, że rynek słodyczy będzie się rozwijał. Jest on na tyle dojrzały i dynamiczny, aby osiągać poziom kilkuprocentowego wzrostu rocznie.

Obecnie warto np. zwrócić uwagę na strukturę wydatków Polaków z programu 500+. Wielu naszych rodaków przeznacza te pieniądze m.in. na żywność, w tym także na słodycze.

Z drugiej strony należy także podkreślić, że istotny wpływ na polski rynek słodyczy ma napływ produktów ukraińskich. Konkurują one przede wszystkim ceną (Ukraina nie będąc w UE, ma do dostęp do niższych cen cukru) oraz niższych kosztów pracy.

Oczywiście to tylko wybrane czynniki, które moim zdaniem wpływają obecnie na rynek słodyczy. Wiele jednak zależy od pomysłowości i zdolności przewidywania najnowszych oczekiwań konsumentów oraz trendów w naszej branży.

W czym tkwi potencjał do rozwoju rynku i co będzie miało wpływ na działania producentów?

Każdy z producentów poszukuje nowych obszarów posiadających duży potencjał do rozwoju. Wzrost świadomości konsumentów i ich zainteresowań żywieniowych spowodował rozwój trendu żywności funkcjonalnej zawierającej wartość dodaną w postaci np. witamin czy magnezu.

Bardzo mocno zaznaczyliśmy nasz udział w tym trendzie dostarczając w tym roku na rynek cukierki „Dulio Vita” zawierające witaminy A, C i E oraz „Dulio Choco Feel” zawierające magnez. Bardzo szybko stały się one popularne zwłaszcza wśród osób lubiących aktywnie spędzać czas, uprawiających sport i tych, które funkcjonują w stresowych sytuacjach. W tym obszarze rynku obserwujemy także zainteresowanie słodyczami bezcukrowymi i bezglutenowymi.

Jakie inne trendy można obserwować na polskim rynku?

Z pewnością ciekawą tendencją jest także rosnące zainteresowanie klientów produktami lokalnymi, pochodzącymi z określonego regionu, które mają swój klimat, historię i charakter. W ubiegłym roku rozpoczęliśmy współpracę z gdańską artystką malarką Magdą Benedą, której obrazy pt. „Popatrz na Gdańsk” i „Zachwyć się Trójmiastem” trafiły na opakowania naszych pralinek. W ten sposób „opakowane” słodycze niemalże natychmiast stały się hitem. Wiele osób kupowało je jako słodką pamiątkę z Gdańska albo na prezent dla bliskich czy znajomych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH