REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Lody w labiryncie

  • Autor: Paulina Bełżecka
  • Data: 26-06-2013, 11:44

Jeszcze kilkanaście lat temu prognozowano, że rynek lodów w Polsce pójdzie w kierunku modelu z zachodniej Europy, gdzie konsumenci spożywają ten deser głównie w domu. Okazało się jednak, że Polacy wciąż przywiązani są do lodów na patyku. I wszystko wskazuje na to, że szybko się to nie zmieni.

REKLAMA

Co więcej, spożycie lodów w Polsce nie wzrasta tak dynamicznie, jak oczekiwano. W tej sytuacji producenci poszukują różnych dróg rozwoju - poprzez innowacje i nowe smaki, a także produkty "zdrowe".

Rynek w impasie

Producenci lodów od lat liczą na to, że Polacy, tak bardzo przyzwyczajeni do tradycji pieczenia ciast w domu, będą coraz bardziej interesować się deserami lodowymi.

Niestety, na razie na polskim rynku najlepiej sprzedają się lody tzw. impulsowe.

- W latach 90. prognozowano, że w Polsce nastąpi gwałtowny wzrost spożycia lodów, porównywano nas do krajów Skandynawii, czy Rosji. Te prognozy nie spełniły się.

Wydaje mi się, że tak wysokiego spożycia lodów jak np. w Rosji, w Polsce jeszcze długo nie będzie. Polacy sięgają po lody wtedy, kiedy robi się gorąco. Przyzwyczajenia społeczeństw trudno jest zmienić - mówi Krzysztof Jankowski, prezes Spółdzielni Mleczarskiej Jogo, która posiada prawa do marki lodów Bambino.

- Słyszymy, że z roku na rok wzrasta udział lodów familijnych, czyli w większych opakowaniach, ale spożycie w okresie jesienno-zimowym nadal nie. Dla lodów impulsowych graniczną datą, która wyznacza koniec sezonu lodowego w Polsce, jest 15 sierpnia. Po tej dacie gwałtownie spada sprzedaż lodów - dodaje.

Zdaniem Tomasza Mellera, prezesa Grupy Nordis, spożycie lodów w Polsce wciąż niemal c a ł k o w i c i e zależne jest od pogody. - Jemy lody praktycznie tylko przez cztery miesiące, od maja do sierpnia.

Wtedy spożywamy ok. 70 proc. całej rocznej produkcji - podkreśla. Co ciekawe, w zależności od aury zmieniają się także chwilowe preferencje Polaków. - Przy ok. 20 stopniach Celsjusza i wyżej klienci kupują lody na bazie mleka. Kiedy temperatura dochodzi do ok. 30 stopni, znacznie chętniej sięgają po sorbety i lody na bazie soków owocowych - ocenia Tomasz Meller.

Prezes Nordisu ocenia, że pomimo tego, iż rynek lodów w Polsce przechodzi powolną przemianę, jest szansa na dogonienie Europy Zachodniej, gdzie rocznie zjada się kilka razy więcej lodów niż w Polsce.

- Obiecujący jest wzrost segmentu lodów familijnych, które rozwijają się już szybciej niż lody impulsowe. W obu kategoriach najprężniej rozwija się segment Premium, czyli lody o najwyższej jakości - mówi prezes Nordis.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • kazik 24-09-2013, 21:37:
Jem lody przez okrągły rok. Żeby nie przytyć ograniczam inne słodycze. Zaoszczędzam miejsce na lody ;) Myślę że niska konsumpcja lodów wynika z tego że Polki boją sie przytyć, dzieciom zabraniają bo gardło przeziębi a faceci już mają od wódki tak wypaczony smak że nie lubią żadnych słodyczy.
  • mea 10-09-2013, 06:02:
Lody produkowane na skalę przemysłową zawierają:

glikol dwuetylenowy /składnik płynów przeciw zamarzaniu i rozpuszczalników farb, w Polsce niedozwolony w produkcji /, substancja emulgująca, stosowana jako tani zamiennik jajek
- aldehyd C-17 /używany do produkcji barwników, mas plastycznych i gumy/, stosowany do
produkcji lodów o smaku wiśniowym
- piperonal /środek do niszczenia wszy/ - nadaje lodom smak waniliowy
- octan etylu / środek do czyszczenia skór i tkanin/, nadaje lodom smak
ananasowy
- aldehyd masłowy /składnik klejów kauczukowych/,
nadaje lodom smak orzechowy
- octan amylu /rozpuszczalnik farb olejnych/, nadaje lodom smak bananowy
- octan benzylu /rozpuszczalnik soli azotanowych/, nadaje lodom smak truskawkowy
oraz
- aldehyd C-18, octan amylofenylowy, n-butylofenol, aldehyd weratrowy i wiele innych trująco
brzmiących związków chemicznych.
  • amen 08-07-2013, 01:00:
Moderator: komentarz został usunięty ze względu na naruszenie zasad forum. Prosimy o zachowanie kultury dyskusji.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 403) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH