REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych z nadwagą

  • www.portalspozywczy.pl
  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 17-08-2015, 15:47

Polskie dzieci należą do najszybciej tyjących w całej Europie. Już ponad 22 proc. uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych w Polsce ma nadwagę i otyłość Wychodząc na przeciw potrzebom zdrowotnym młodego pokolenia powstał ogólnopolski projekt pod nazwą Zdrowe Kieszonkowe.

REKLAMA

Najwyższy wskaźnik otyłości uczniów szkół podstawowych i gimnazjalnych ma województwo mazowieckie - 32 proc., następne w kolejności są: łódzkie (29,8 proc.) oraz lubelskie (24,6 proc.). Średnia dla całego kraju to 22,3 proc. - podaje Instytut Żywności i Żywienia. To bardzo niepokojące dane, tym bardziej, że jak wskazują specjaliści - ok. 80 proc. dzieci z otyło-ścią pozostaje otyłymi w życiu dorosłym.

Otyłość jest obecnie nazywana epidemią XXI wieku. Towarzyszy jej wiele schorzeń, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zwyrodnienie stawów i inne. W przypadku dzieci i młodzieży nadwaga i otyłość są również przyczyną zabu-rzenia relacji z najbliższym otoczeniem oraz trudności w nauce. Powodują obniżone poczucie wartości, brak akcepta-cji i dokuczanie ze strony rówieśników, a także trudności w koncentracji. Uczniowie z nadwagą i otyłością mają rów-nież obniżoną sprawność fizyczną, co przekłada się na niechęć do lekcji WF.

Główną przyczyną nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży jest dodatni bilans energetyczny, co oznacza zbyt dużą wartość energii dostarczanej do organizmu wraz z pożywieniem, w stosunku do jej wydatkowania.

Zatem w celu ograniczenia epidemii otyłości powinniśmy dbać o zdrowe i racjonalne odżywianie młodego pokolenia oraz aktywność fizyczną. Szczególną rolę odgrywa tu najbliższe otoczenie uczniów, a więc rodzice i szkoła. Uczniowie spędzają w szkole od kilku do nawet 10 godzin. Jak podkreślają specjaliści z zakresu żywienia, podczas pobytu w szkole dzieci i młodzież powinny spożyć co najmniej jeden posiłek, a w przypadku dłuższego pobytu - nawet dwa. Zgodne jest to z jedną z zasad racjonalnego odżywiania, która określa, że uczniowie powinni w ciągu dnia spożyć 5 prawidłowo zbilansowanych posiłków.

Nawyki żywieniowe większości dzieci są niestety niepoprawne. W ich diecie znajduje się zbyt dużo cukru, soli i nasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo posiłki spożywają nieregularnie, a aż 27 proc. uczniów szkół podsta-wowych i 41 proc. uczniów gimnazjów nie spożywa regularnie śniadania (dane Instytutu Żywności i Żywienia).

Wychodząc na przeciw potrzebom zdrowotnym młodego pokolenia oraz w ślad za wejściem w życie znowelizowanej Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która od 1 września 2015 roku wyklucza ze sprzedaży w szkołach niezdrową żywność - powstał projekt Zdrowe Kieszonkowe. To inicjatywa o zasięgu ogólnopolskim propagująca zdrowe odżywianie. Skierowana jest do dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych i gimnazjalnych.

Zdrowe Kieszonkowe zapewnia uczniom na terenie szkoły dostęp do zdrowych produktów żywnościowych, które mo-gą nabyć w specjalnie oznakowanych maszynach vendingowych (automatach). Płatność odbywa się bezgotówkowo, za pomocą dedykowanych do projektu kart płatniczych lub breloków. Projekt realizuje również cel edukacyjny oraz społeczny. W ślad za zapewnieniem uczniom zdrowych przekąsek, prowadzone będą również działania edukacyjne oraz wsparcie dzieci z rodzin najuboższych, poprzez finansowani im doładowań kart i breloków.

Projekt oparty jest na innowacyjnej technologii informatycznej dedykowanej do branży vendingowej. Umożliwia m.in. ustalanie dziennych limitów wydatków, czy blokowanie wybranych produktów do zakupów (np. ze wskazań medycz-nych). System jest hermetyczny (nie akceptuje innych kart) i bezpieczny. Uczniowie posługując się kartami i brelokami do płatności zbliżeniowych uczą się posługiwania nowymi technologiami oraz gospodarowania finansami.

Projekt powstał i koordynowany jest w Białymstoku. Siedziba operatora projektu znajduje się w Białostockim Parku Naukowo-Technologicznym. Projekt ma zasięg ogólnopolski, jednak w pierwszej kolejności będzie wdrażany w województwie mazowieckim i podlaskim. Pierwsze urządzenia vendingowe projektu Zdrowe Kieszonkowe pojawią się w szkołach we wrześniu br.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH