Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

7 lipca to Światowy Dzień Czekolady

Mleczna, gorzka, deserowa, biała, a ostatnio także różowa (rubinowa) – jednym słowem czekolada – obchodzi 7 lipca swoje święto. Na ten dzień przypada Światowy Dzień Czekolady.

7 lipca to Światowy Dzień Czekolady
fot. Shutterstock

Sporządzana z miazgi kakaowej, tłuszczu kakaowego lub innego tłuszczu roślinnego, środka słodzącego i innych dodatków, m.in. z mleka, cieszy się od lat niesłabnąca popularnością.

Światowy Dzień Czekolady obchodzony jest 7 lipca, ale w Polsce czekolada ma swoje święto także 12 kwietnia. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet do 6,3 kg tego słodkiego, kakaowego wyrobu. 

W Polsce rośnie spożycie czekolady, a konsumenci coraz chętniej sięgają po produkty premium i nowe, innowacyjne smaki. Fani smakołyku częściej zwracają uwagę także na jakość i pochodzenie czekolady. Według danych Nielsena z polskiego rynku za okres wrzesień 2017 – sierpień 2018, najbardziej dynamiczny wzrost odnotowuje spożycie pralin (o 8%) i dużych tabliczek czekolady o gramaturze powyżej 250 g ( wzrost o 7,4%). Popularność zdobywają także wyroby o niestandardowych kształtach.

Z danych GUS i wyliczeń serwisu portalspozywczy.pl wynika, że w okresie styczeń-grudzień 2018 roku produkcja czekolady i wyrobów czekoladowych wzrosła o 7,2 proc. wobec takiego samego okresu 2017 roku do 425 tys. ton. Z kolei produkcja samej czekolady wzrosła w 2018 roku w ujęciu rocznym o 9,1 proc. do 270 tys. ton, a produkcja cukierków czekoladowanych wzrosła o 2,4 proc. do 58,1 tys. ton.

Dobra na wszystko

Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej. Tam też, już ok. 4000 lat temu, wytwarzano napoje z ziaren kakaowca. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo. Ziarna, z których produkuje się czekoladę, trafiły do Europy za pośrednictwem pierwszych podróżników z Hiszpanii. Mniej więcej w połowie XVI w., pierwowzory pitnej czekolady robiły się coraz bardziej popularne na Starym Kontynencie. I chociaż mogli sobie na nią pozwolić jedynie najbogatsi i duchowni, to coraz szybciej zyskiwała sławę we wszystkich państwach ówczesnej Europy. Od tamtej pory, po czasy obecne, zaczęto wytwarzać wielorakie wzory, różnokolorowe odmiany tej słodkiej przekąski i dodawać do niej m.in. rodzynki, orzechy i bakalie, które zastygały w czekoladowej masie.

 Z badań wynika, że w czekoladzie możemy znaleźć nawet kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik czy antyoksydanty. W czekoladzie mlecznej i białej znajdziemy również większą ilość wapnia. Za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nasz nastrój, samopoczucie i myślenie – działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany np. podczas intensywnego biegu czy w trakcie górskiej wędrówki. Innymi słowy – czekolada jest dobra na wszystko!

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

słodycze RSS ALERT    /    czekolada RSS ALERT    /    dzień czekolady RSS ALERT    /    branża słodyczy RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.81.28.94
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.