Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Andrzej Blikle zarządzaniu firmą na miarę XXI wieku

  • www.pulshr.pl
  • Autor: PulsHR.pl
  • Data: 02-07-2014, 18:02
Andrzej Blikle zarządzaniu firmą na miarę XXI wieku
Prof. Andrzej Blikle

Droga do jakości, stosunek do człowieka, zarządzanie finansami, struktura zarządcza i narzędzia komunikacji – oto wyzwania dla firm XXI wieku – uważa prof. Andrzej Blikle, prezes stowarzyszenia Inicjatywa Firm Rodzinnych.

Jaka powinna wyglądać firma XXI wieku?

Prof. Andrzej Blikle: Taka firma ma zarządzać jakością, nie przez wychwytywanie wad produktów, ale dzięki usuwaniu źródeł ich powstawania. Inaczej będą także wyglądały relacje między pracownikami i pracodawcami. Oparte na zasadach partnerstwa, przy całkowitej eliminacji metody kija i marchewki. Ponadto firma XXI wieku będzie zarządzała finansami bez budżetów kontraktowych. Będzie też miała strukturę procesową, a nie hierarchiczną. Wreszcie - firmy XXI wieku będą się komunikowały już nie tylko kanałami informacyjnymi, ale również platformami informacyjnymi.

To będą firmy bez szefów?

- W największej amerykańskiej firmie przetwórstwa pomidorów Morning Star (ok. 1/4 pomidorów przetwarzanych w USA, 400 stałych pracowników oraz 700 sezonowych, 23 oddziały, 700 mln dolarów rocznego zysku, przez ostanie 20 lat dwucyfrowy wzrost roczny przy wzroście branży na poziomie 1 proc. - dane z 2011 roku) nie ma hierarchii. Tam w ogóle nie ma przełożonych. Jest tylko jedno stanowisko - pracownik. Zmiana stylu zarządzaniu kadrami z przemocy na partnerstwo jest najważniejszym i najistotniejszym elementem tego, co nazywam firmą XXI wieku. Instytut Gallupa w ciągu 25 lat przeprowadził badania odnośnie tego, z jakich względów pracodawcy są dobrze postrzegani przez pracowników. Okazało się, że firmy, w których pracownicy twierdząco odpowiadali na 12 pytań, zarabiają więcej pieniędzy i są skazane na długotrwały sukces.

Jakie pracodawca powinien zadać sobie pytania?

- Dotyczą one tego, czy pracownik wie, czego oczekują od niego w pracy, czy ma do dyspozycji odpowiednie narzędzia, czy w pracy liczy się jego zdanie, czy szefowi lub komuś innemu zależy na pracowniku, czy ten codziennie robi to, co potrafi najlepiej, czy w ciągu ostatnich siedmiu dni był choć raz doceniony, czy ktokolwiek zachęca go do rozwoju, czy współpracownikom zależy, żeby pracować jak najlepiej, czy w pracy jest możliwość dokształcania się i rozwoju, czy jest przyjacielska atmosfera oraz czy w ciągu ostatnich sześciu miesięcy ktoś rozmawiał z pracownikiem o jego postępach.

Przeczytaj cały wywiad

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 182) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH