Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Bardzo słaby sezon pszczelarzy; 6-7 kg miodu z ula

  • Autor: PAP
  • Data: 25-09-2017, 14:56
Bardzo słaby sezon pszczelarzy; 6-7 kg miodu z ula
Fot. Shutterstock

Średnio 6-7 kg z ula zebrali w tym roku pszczelarze na Podkarpaciu; o połowę mniej niż w ubiegłym roku. Jak powiedział w poniedziałek PAP prezes Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Rzeszowie Tadeusz Dylon, powodem była "wyjątkowo niesprzyjająca pogoda".

Przed rokiem podkarpaccy pszczelarze zebrali 13 kg z ula, a dwa lata temu nawet 30 kg.

"W tym roku pszczelarzom wyjątkowo nie sprzyjała pogoda. Wiosną były chłodne noce z przymrozkami dochodzącymi do kilku stopni poniżej zera. Zaraz potem przyszły gwałtowne burze i towarzyszące im wichury. Natomiast w lecie nastały wielodniowe upały" - mówił Dylon.

Dodał, że miód można było zebrać jedynie z rzepaku, gryki i nawłoci. "Nie było miodu np. z drzew owocowych, lipy, czy akacji" - zauważył.

Najwięcej miodu, niejednokrotnie blisko 15 kg z ula, zebrali właściciele pasiek wędrownych. W pasiekach stacjonarnych zbiory wahały się od dwóch do ośmiu kilogramów. "Natomiast w nastawionych na pozyskanie miodu spadziowego pasiekach leśnych nie było zbiorów" - zaznaczył prezes podkarpackich pszczelarzy.

W regionie prawie połowa pasiek wytwarza miód ze spadzi iglastej. "Tegoroczna pogoda nie sprzyjała rozwojowi mszyc, dzięki którym powstaje miód spadziowy" - przypomniał Dylon.

Spadź, zwana również rosą miodową, w postaci kropel występuje latem na igłach oraz na gałęziach jodły i świerka, a także na niektórych drzewach liściastych. Składa się głównie z soków roślinnych. Miody spadziowe mają m.in. walory lecznicze.

Z Podkarpacia pochodzi prawie połowa tego rodzaju miodu w Polsce. Jest on co najmniej dwa razy droższy od innych miodów. Należy też do poszukiwanych produktów eksportowych.

Miód spadziowy produkowany jest głównie w pasiekach w lasach Bieszczadów, Beskidu Niskiego oraz pogórzy Dynowskiego i Przemyskiego. Oprócz Podkarpacia pasieki przygotowane na zbiory miodu spadziowego można spotkać m.in. w woj. świętokrzyskim i małopolskim.

Poprzednie dwa lata były urodzajne w miód spadziowy; w 2015 roku z ula zebrano nawet 15-20 kg. Jednak wcześniej zanotowano czteroletni nieurodzaj.

Na Podkarpaciu ponad 4 tys. pszczelarzy prowadzi 110 tys. rodzin pszczelich. W południowo-wschodniej Polsce na jeden kilometr kwadratowy przypada sześć rodzin pszczelich; przeciętna krajowa to cztery rodziny.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

  • 10.

    JUBILEUSZOWA EDYCJA 14-16 maja 2018, Katowice • Spodek i MCK • Metropolia GZM

Pobierz aplikację EEC
WIĘCEJ
PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 481) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH