Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża cukiernicza nie wykorzystuje mocy, rosną koszty i spada rentowność

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2016, 11:23
Branża cukiernicza nie wykorzystuje mocy, rosną koszty i spada rentowność
Marek Przeździak, prezes Polbisco fot. PTWP

Branża cukiernicza nie wykorzystuje pełnych mocy produkcyjnych, rosną koszty produkcji i niebezpiecznie maleje rentowność polskich firm, zwłaszcza małych i średnich - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marek Przeździak, prezes Polbisco Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych. Dodatkowo nad branżą zawisło widmo nowego Prawa wodnego.

- Aktualnie branża czekoladowo-cukiernicza boryka się z wieloma trudnościami. 
Stagnacja na rynku wewnętrznym czy pewne utrudnienia w sprzedaży wyrobów czekoladowo-cukierniczych powodują niepełne wykorzystywanie mocy produkcyjnych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marek Przeździak.

- W połączeniu z wysokimi cenami surowców skutkuje to znaczącym wzrostem kosztów produkcji, którego wobec dominującej pozycji handlu, firmy nie są w stanie sobie rekompensować podnoszeniem cen zbytu - dodaje.

- W rezultacie niebezpiecznie maleje rentowność polskich firm, zwłaszcza małych i średnich. Ponadto nasila się znacznie konkurencja ze strony tańszych dostawców, jak ma to miejsce w przypadku producentów ukraińskich, działających na uprzywilejowanych warunkach – podkreśla prezes Polbisco.

I zaznacza, że właśnie w związku z tymi trudnościami wprowadzanie kolejnych regulacji, które drastycznie podniosą  koszty produkcji - jak będzie miało to miejsce, jeśli ustawa Prawo Wodne zostanie uchwalone w proponowanym kształcie - spowoduje nie tylko dramatyczne pogorszenie finansowych warunków funkcjonowania przedsiębiorstw i znaczne  pogorszenie ich konkurencyjności, ale - w przypadku szczególnie małych i średnich przedsiębiorstw - koszty te mogą być nie do udźwignięcia i w rezultacie doprowadzą do ich upadłości.

Projekt ustawy "Prawo Wodne" określa nowe stawki opłat dotyczące zarówno poboru wody, jak i ścieków. Dla przemysłu spożywczego Ministerstwo Środowiska ustanowiło specjalne wysokości opłat wynoszące odpowiednio 2,10 zł za 1 m3 pobranej wody podziemnej i 1,05 zł za m3 pobranej wody powierzchniowej.

Dodatkowo opodatkowani zostaną producenci wód i napojów stawkami 4-krotnie wyższymi, tj. 8,20 zł za m3 pobranej wody podziemnej i 4,10 zł - wody powierzchniowej. Oznacza to praktycznie 80-krotny wzrost kosztów zużycia wody. Ustawa dla przemysłu ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2017 roku. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 356) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH