Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Branża cukiernicza nie wykorzystuje mocy, rosną koszty i spada rentowność

  • Autor: Barbara Woźniak, portalspozywczy.pl
  • Data: 09-05-2016, 11:23
Branża cukiernicza nie wykorzystuje mocy, rosną koszty i spada rentowność
Marek Przeździak, prezes Polbisco fot. PTWP

Branża cukiernicza nie wykorzystuje pełnych mocy produkcyjnych, rosną koszty produkcji i niebezpiecznie maleje rentowność polskich firm, zwłaszcza małych i średnich - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marek Przeździak, prezes Polbisco Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych. Dodatkowo nad branżą zawisło widmo nowego Prawa wodnego.

- Aktualnie branża czekoladowo-cukiernicza boryka się z wieloma trudnościami. 
Stagnacja na rynku wewnętrznym czy pewne utrudnienia w sprzedaży wyrobów czekoladowo-cukierniczych powodują niepełne wykorzystywanie mocy produkcyjnych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Marek Przeździak.

- W połączeniu z wysokimi cenami surowców skutkuje to znaczącym wzrostem kosztów produkcji, którego wobec dominującej pozycji handlu, firmy nie są w stanie sobie rekompensować podnoszeniem cen zbytu - dodaje.

- W rezultacie niebezpiecznie maleje rentowność polskich firm, zwłaszcza małych i średnich. Ponadto nasila się znacznie konkurencja ze strony tańszych dostawców, jak ma to miejsce w przypadku producentów ukraińskich, działających na uprzywilejowanych warunkach – podkreśla prezes Polbisco.

I zaznacza, że właśnie w związku z tymi trudnościami wprowadzanie kolejnych regulacji, które drastycznie podniosą  koszty produkcji - jak będzie miało to miejsce, jeśli ustawa Prawo Wodne zostanie uchwalone w proponowanym kształcie - spowoduje nie tylko dramatyczne pogorszenie finansowych warunków funkcjonowania przedsiębiorstw i znaczne  pogorszenie ich konkurencyjności, ale - w przypadku szczególnie małych i średnich przedsiębiorstw - koszty te mogą być nie do udźwignięcia i w rezultacie doprowadzą do ich upadłości.

Projekt ustawy "Prawo Wodne" określa nowe stawki opłat dotyczące zarówno poboru wody, jak i ścieków. Dla przemysłu spożywczego Ministerstwo Środowiska ustanowiło specjalne wysokości opłat wynoszące odpowiednio 2,10 zł za 1 m3 pobranej wody podziemnej i 1,05 zł za m3 pobranej wody powierzchniowej.

Dodatkowo opodatkowani zostaną producenci wód i napojów stawkami 4-krotnie wyższymi, tj. 8,20 zł za m3 pobranej wody podziemnej i 4,10 zł - wody powierzchniowej. Oznacza to praktycznie 80-krotny wzrost kosztów zużycia wody. Ustawa dla przemysłu ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2017 roku. 

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 610) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH