Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Chlorella nie zastąpi mięsa, ale uzupełni dietę i oczyści organizm

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 08-08-2016, 11:21
Chlorella nie zastąpi mięsa, ale uzupełni dietę i oczyści organizm
Artur Gajewski, sales & marketing manager w spółce Purella Food. fot. archiwum prywatne

- Nasza chlorella nie jest produktem bio. Powstaje za to w warunkach sterylnych i zamkniętych, które są tak naprawdę dużo lepsze niż naturalne, dzięki czemu gwarantują najwyższą jakość - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl, Artur Gajewski, sales & marketing manager w spółce Purella Food.

Chlorella oferowana przez Purella Food wytwarzana jest w procesie zamkniętym. Powstaje w hermetycznych zbiornikach bez kontaktu ze środowiskiem zewnętrznym.

- Dzięki temu jest odpowiednio doświetlona przy zachowaniu właściwego pH i temperatury. Następnie w odpowiedni sposób rozbija się jej błonę komórkową i suszy. Taka chlorella w postaci proszku oraz tabletek trafia do nas drogą morską - mówi Gajewski.

Jak podkreśla przedstawiciel Purella Food, chlorella posiada liczne właściwości prozdrowotne.

- Chlorella jest też produktem medycznym. Stosuje się ją po chemioterapii i przy leczeniu nowotworów. Ważną cechą chlorelli jest możliwość kumulacji metali ciężkich, takich jak rtęć, i wydalanie ich z organizmu. Chlorella dobrze wpływa także na skórę, włosy i paznokcie. Zawiera ponad 70 składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, pierwiastków, takich jak żelazo czy potas. Chlorella w 60 procentach składa się z białka, co ważne jest przy diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, gdzie występuje problem dostarczenia odpowiedniej ilości tego składnika. Chlorella ma go bardzo dużo i jest to białko w stu procentach roślinne, dzięki czemu dopełnia codzienną dietę - dodaje.

Jak przyznaje Gajewski, duża ilość białka w chlorelli nie wystarczy jednak, aby w pełni zastąpić mięso w diecie.

- Musielibyśmy spożywać bardzo duże ilości chlorelli. Rekomendowana dawka to 3-5 gram dziennie. Oczywiście jest ona większa np. w przypadku uprawiania sportu lub czasowo przy oczyszczaniu organizmu tzw. detoksie - dodaje.

Gajewski podkreśla, że spożycie zbyt dużej ilości chlorelli nie wywołuje żadnych negatywnych skutków dla zdrowia.

- Może jedynie spowodować szybszą przemianę materii. Chlorelli nie mogą natomiast spożywać kobiety mające problemy z tarczycą. Z drugiej strony chlorella jest rekomendowana kobietom w ciąży i karmiącym - dodaje.

Założona w 2015 roku polska spółka Purella Food zajmuje się produkcją żywności z wykorzystaniem chlorelli, słodkowodnej algi pochodzącej z Korei. W portfolio firmy znajdują się obecnie: czysta chlorella w formie tabletek i proszku, "surowe" batony Chlorella Natural Energy Bar oraz Greendox, czyli chlorella z błonnkiem mikronizowanym.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 753) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH