Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ciemna strona czekolady

  • Autor: polskieradio.pl
  • Data: 02-02-2016, 15:11
Ciemna strona czekolady
Udział Polski w światowym rynku czekolady to ok. 3 proc. fot. Shutterstock

Produkcja i sprzedaż czekolady w Polsce rośnie, zaś światowy rynek czekolady jest wart ok. 100 mld USD. Udział Polski w tym rynku to ok. 3 proc., a polscy producenci wyrobów czekoladowych szukają szans w eksporcie. Coraz więcej osób zwraca z kolei uwagę na problemy etyczne związane z tym przemysłem. Bo jest i ciemna strona czekolady.

Bartłomiej Stasik z firmy ‎Olam Cocoa mówi, że wszystkie polskie firmy szukają swoich szans w eksporcie, na rynkach gdzie można bardzo szybko się rozwijać, zarówno w krajach europejskich, jak i w Azji, czy na Bliskim Wschodzie, a np. Chiny jako największe państwo rozwijające się, charakteryzuje się niskim spożyciem czekolady na głowę, dlatego tam potencjał jest największy.

Dodaje, że na rynku czekolady jest kilka trendów, a jednym z najważniejszych są produkty premium, czyli wysoko pozycjonowane, charakteryzujące się wyższą ceną. W tym kierunki idą zarówno małe manufaktury czekolad, jak i największe międzynarodowe koncerny, bo to pozwala przy rosnących kosztach zachować marże, a co za tym idzie również przychody. Polskie firmy szukają też innych nisz na rynku jak np. wyroby czekoladowe dla diabetyków.

Bartłomiej Stasik podkreśla, że coraz większy jest też nacisk konsumentów na etyczne pozyskiwanie surowców i  na produkty certyfikowane. Istnieje bowiem problem z etycznym pozyskiwanie ziarna kakaowego, którego ceny rosną, a ceny kakao są najwyższe w historii. Stasik dodaje, że wiele mówi się o wykorzystywaniu dzieci na farmach produkujących kakao. Powstały raporty i filmy dokumentalne o niewolniczej pracy nieletnich na plantacjach, ale międzynarodowe koncerny nadal nie rozwiązały problemu. Proceder nielegalnej pracy dzieci na Wybrzeżu Kości Słoniowej stara się zgłębić duński dziennikarz Miki Mistrati w filmie „The Dark Side of Chocolate” (2010). Nie uzyskuje odpowiedzi od przedstawicieli przemysłu czekoladowego w Europie, dlatego decyduje się na podróż incognito do krajów Afryki Zachodniej.

Czytaj więcej na polskieradio.pl.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 467) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH