REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cukier wanilinowy z krowiego kału, czyli skandal z waniliną w tle

  • Autor: wyborcza.biz
  • Data: 01-03-2015, 14:40

Internet obiegła informacja, że "w ciastach i słodyczach można znaleźć śladowe ilości krowiego kału". Za skandalem stoi niepozorna torebka cukru wanilinowego - czytamy w Gazecie Wyborczej.

REKLAMA

Należy poodkreślić, że w sprawie chodzi nie o wanilię, ale o wanilinę, czyli składnik aromatyczny tej pierwszej. Na tym składniku bazuje cukier wanilinowy. Internauta, który dokonał "odkrycia", udokumentował je zdjęciami cukrów z Gellwe, Dr. Oetkera i Delecty, po czym oskarżył koncerny spożywcze o "oszustwo". Tym samym na chwilę stał się bohaterem całego internetu, bo przyklasnęły mu dziesiątki tysięcy innych osób. Każda z nich zadeklarowała: nigdy więcej cukru wanilinowego! Bo to, że koncerny "oszukują" z jedną literką w nazwie, to pół biedy. Gorzej, że według internautów całą wanilinę pozyskuje się z... kału bydła domowego!

W rzeczywistości wanilina w słodyczach, napojach mlecznych czy wyrobach kosmetycznych wytwarzana jest chemicznie. Tak jest najtaniej. Koszt uzyskania kilograma waniliny syntetycznej jest 260 razy mniejszy niż naturalnej - wyekstrahowanej z wanilii. Co więcej, nawet gdyby ze wszystkich rocznych zbiorów wanilii - 2,2 tys. ton - pozyskiwać wanilinę, wyszłoby ok. 40 ton. To zaledwie 0,3 proc. światowego zapotrzebowania, które wynosi 12 tys. ton.

Koncerny nie oszukują. Wystarczy przeczytać napis na opakowaniu. Co więcej, tak jak dziś cukier jest wanilinowy, tak był nim od dziesiątek lat. Sprawdził to kiedyś autor bloga Nowa Alchemia - najstarsze polskie reklamy tego produktu (z prawidłowym nazewnictwem), do których dotarł, pochodziły z 1886 roku.

Gorsze wyniki Helio NASTĘPNY ARTYKUŁ

Gorsze wyniki Helio

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • w65 16-06-2016, 08:19:
adu tępa dzido...
  • Zaciekawiony 17-01-2016, 19:42:
Metoda pozyskiwania waniliny z krowiego kału nie jest stosowana nigdzie na świecie. Owszem, ktoś taką metodę stworzył, ale żadna firma nie wdrożyła - producenci się boją że ludzie nie będą chcieli kupować produktów z taką waniliną. O tym trzeba było napisać zaraz na początku.
  • adu 06-11-2015, 13:30:
Wanilinę zawiera też słynna na całym świecie Nutella, tak pięknie zachwalana w reklamach, zwłaszcza dla dzieci na śniadanie!!! Dla mnie to skandal i powinno się tą sprawę bardzo nagłośnić, aby bezkarnie nie kłamali, nabijając sobie kabzę, bo o to tylko chodzi!!

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH