Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czekolada i kakao mają zbawienny wpływ na sprawność umysłową

  • Autor: PAP
  • Data: 05-07-2017, 12:32
Czekolada i kakao mają zbawienny wpływ na sprawność umysłową
fot. pixabay.com

Jak informuje „Frontiers in Nutrition”, flawanole zawarte w kakao i czekoladzie pozytywnie wpływają na funkcjonowanie poznawcze człowieka, powodując natychmiastowe wzmocnienie pamięci roboczej u młodych osób i zapobiegając spadkowi sprawności umysłowej u seniorów.

Z przeglądu badań dokonanego przez naukowców z University of L'Aquila (Włochy) wynika, że konsumpcja flawanoli - substancji o działaniu antyoksydacyjnym występujących w dużych ilościach w ziarnach kakaowca - w ciągu dwóch godzin poprawia funkcjonowanie pamięci roboczej niezbędnej do wykonywania bieżących operacji umysłowych oraz usprawnia proces przetwarzania informacji o charakterze wizualnym.

Zjedzenie kakao lub czekolady zapobiega również obniżeniu sprawności umysłowej po nieprzespanej nocy - ale tylko w przypadku kobiet.

Natychmiastowe efekty działania flawanoli u młodych osób można zaobserwować jednak tylko przy wykorzystaniu wymagających testów poznawczych. Podczas wykonywania łatwych zadań subtelne różnice pomiędzy badanymi zanikają.

Jeśli chodzi o długotrwałe spożywanie czekolady, najwięcej badań na ten temat przeprowadzono wśród osób w podeszłym wieku. Ich wyniki pozwalają stwierdzić, że regularna konsumpcja flawanoli, trwająca od 5 dni do 3 miesięcy, sprzyja wzmocnieniu funkcji poznawczych, takich jak uwaga, szybkość przetwarzania informacji, pamięć robocza i płynność słowna.

Najsilniejszy wpływ flawanoli obserwuje się u seniorów, którzy doświadczyli już pierwszych oznak spadku sprawności umysłowej (np. ubytków pamięci, itp.).

"Wyniki te sugerują, że flawanole zawarte w kakao, poprzez wzmocnienie funkcji poznawczych, mogą chronić przed spadkiem sprawności umysłowej najbardziej narażonych członków populacji" - komentują badacze. "Flawanole zawarte w kakao mają pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia i mogą zwiększać przepływ krwi w zakręcie zębatym wchodzącym w skład hipokampa - struktury, która jest szczególnie podatna na starzenie się i może stanowić źródło problemów z pamięcią" - dodają.

Jaki z tego płynie wniosek? Nie należy unikać spożywania czekolady i kakao. Zaleca się wręcz, by spożywać te produkty regularnie, ale jednocześnie pamiętać, że są to przekąski kaloryczne i mogące zawierać dodatkowe składniki, np. cukier, które nie są już tak korzystne dla zdrowia. Dlatego najlepiej wybierać czekoladę gorzką.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Alinka 17-07-2017, 16:30:
MixFixCao i Drinking Chocolate to moje dwa ulubione czekoladowe napoje.
  • Magda 14-07-2017, 18:06:
Ziarno kakao ma takie właściwości, a nie miazga i ulepszacze z większości znanych czekolad. Jeśli ktoś lubi czekoladę, jednocześnie szanując własne zdrowie to niech odwiedzi sklepy Manufaktury Czekolady. Jedna z nielicznych firm, w tym kraju, która nie oszukuje na składnikach.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 476) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH