Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czekologia, czyli kilka słów o czekoladzie. Rozsławił ją Casanova i markiz de Sade

  • Autor: BW, portalspozywczy.pl/Wawel
  • Data: 30-08-2017, 11:24
Czekologia, czyli kilka słów o czekoladzie. Rozsławił ją Casanova i markiz de Sade
fot. Shutterstock

Czekolada ma wiele zalet. Oprócz tego, że jest pyszna, to spożywana w umiarkowanych ilościach może też mieć pozytywny wpływ na zdrowie, a na całym świecie ludzie wydają na nią łącznie ponad 7 miliardów dolarów rocznie. Co jeszcze wiemy o czekoladzie?

Podobno substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Nie można też zapominać o poprawie nastroju - powoduje wydzielanie endorfin produkowanych w mózgu i rdzeniu kręgowym, poprawiających nastrój i łagodzących ból.

Czekoladę rozsławił kochanek wszechczasów – Casanova, a wtórował mu specjalista od miłosnych perwersji – Markiz de Sade, rozpowszechniając pogląd o wspaniałym eliksirze miłosnym z czekolady. Do miłośników czekolady należeli też: Kosma III Medyceusz, królowa Maria Teresa, Wolter, kardynał Alfons Richelie, Goethe czy Thomas Jefferson.

Nazwa czekolada pochodzi od azteckiego xocalati  - słowa oznaczającego „gorzką wodę”, czyli nic dziwnego, jeśli wziąć pod uwagę, że napój powstawał przez zmieszanie ziarna kakaowca z chili, Achiote i mąki kukurydzianej.

Dla Azteków ziarna kakaowca miały taką samą wartość, co dla Europejczyków złoto, czy srebro. Pełniły funkcję waluty jak i przysmaku, przeznaczonego wyłącznie dla wyższych warstw społecznych i zasłużonych wojowników. Dzienne wydatki na utrzymanie dworu wynosiły 32 tysiące ziaren kakao, co daje sumę 11 milionów 680 tysięcy rocznie. Sama straż przyboczna otrzymywała 2 tys. naczyń pitnej czekolady dziennie. Dla porównania do zakupu indyka potrzeba było 200 ziaren, 30 ziaren za królika, 1 ziarno za pomidora. Dzienny zarobek tragarza wynosił ok. 100 ziaren.

Czekolada Majów byłaby prawdziwym wyzwaniem dla wszystkich pasjonatów podróży, jak i unikalnego smaku. Już 1500 lat przed naszą erą mieszkańcy Ameryki środkowej odkryli zalety kakaowca. Przyrządzali napój z roztartych ziaren kakao oraz odrobiny chili. Taką miksturę wzbogaconą o kukurydzę i miód spożywano na zimno lub na ciepło. Majowie mieli także sposób na czekoladę z pianką. Przelewali płyn z dużej wysokości tak, by otrzymać na powierzchni piankę. Do picia czekolady używano specjalnych naczyń. Miały cylindryczny kształt, a opierały się na trójnożnych podstawkach. Pokrywały je liczne hieroglify.

Pierwszym Europejczykiem, który skosztował tego trunku był Krzysztof Kolumb, choć to nie on sprowadził kakao do Europy. Uczynił to kilkanaście lat później hiszpański konkwistador Herman Cortez. Okazało się, że kubek pożywnego kakao dawał energię żołnierzom na cały dzień. W 1528 roku przywiózł na stary ląd pierwsze ziarna i przybory niezbędne do przyrządzania czekolady. W 1984 odkryto grobowiec z czarkami, misami, dzbankami do czekolady. Na jednym z naczyń zachował się brązowy osad, który po wykonaniu ekspertyzy badawczej okazał się być czekoladą.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 478) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH