Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dwie trzecie Polaków codziennie je przekąski, najczęściej słodkie i niezdrowe

  • Autor: portalspozywczy.pl/PR
  • Data: 20-06-2016, 09:54
Dwie trzecie Polaków codziennie je przekąski, najczęściej słodkie i niezdrowe
Polskie kobiety najczęściej rezygnują z jedzenia wieczornej kolacji. fot. shutterstock

Co trzeci badany przyznaje, że podjada w tajemnicy przed innymi, a 1/3 ankietowanych nie wie, które przekąski są zdrowe, a które nie - wynika z raportu „Od jedzenia humor się zmienia” przygotowanym przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia na zlecenie marki Kupiec.

W raporcie zbadano m.in. jak o swoją codzienną dietę dbają Polacy, czy stosują się do zaleceń ekspertów, a także jaką pozycję w polskim menu zajmują przekąski. 

Eksperci od dietetyki podkreślają, że w drodze do zdrowia ważne jest regularne jedzenie, a nie głodzenie, dlatego w ciągu dnia powinno się spożywać co najmniej pięć posiłków: 3 główne oraz 2 przekąski. Według raportu „Od jedzenia humor się zmienia” Polacy regularnie spożywają trzy podstawowe posiłki tj. śniadanie, co deklaruje aż ponad 93 proc. badanych, obiad - niemal 99 proc. ankietowanych oraz  kolację - 84 proc. respondentów. Jednak o jedzeniu zarówno drugiego śniadania, jak i podwieczorku zapomina co trzeci Polak.

W prawidłowo zbilansowanej diecie ważna jest również pora, w jakiej spożywamy poszczególne posiłki. Jak się okazuje Polacy „przepisowo” jedzą jedynie śniadanie, pomiędzy godziną 7 a 8 oraz lunch, między 10 a 11. Pozostałe posiłki najczęściej nie są spożywane w rekomendowanych przez specjalistów porach. Obiad jadany jest o dwie lub trzy godziny później od zalecanego czasu, podwieczorek o jedną lub dwie godziny później, natomiast kolację najczęściej konsumuje się po godzinie 20, podczas gdy ostatni posiłek dnia powinno się jeść najpóźniej o godzinie 19.

Z badania wynika również, że najbardziej regularnie jedzą młodzi Polacy. Co trzeci z tej grupy respondentów je śniadanie w godzinach od 6 do 7. Niestety, wraz z  wiekiem zmienia się harmonogram jedzenia: pomijanie posiłków i nieregularne jedzenie. Ponadto mężczyźni najczęściej spożywają obiad w późniejszych godzinach, natomiast kobiety przeważnie omijają kolację.

– Raport „Od jedzenia humor się zmienia” w klarowny sposób pokazał stosunek Polaków do przekąsek oraz innych posiłków w ciągu dnia. Badanie pokazało nam jak ważna jest edukacja i wskazanie prawidłowego kierunku Polakom w zakresie dietetyki. Dlatego też firma Kupiec ruszyła z nową kampanią „Zdrowa inspiracja na co dzień” promującą wafle ryżowe, w której ukazane są gotowe inspiracje na smaczne i jednocześnie lekkie przekąski odpowiednie na każdą okazję , porę dnia, a nawet na poprawę humoru – mówi Izabela Jaskólska, Dyrektor Marketingu Kupiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 812) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH