REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor generalny Ferrero na VII FRSiH: Przewaga Polski to nie tylko tania siła robocza

  • Autor: PJ, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-10-2014, 11:10
Dyrektor generalny Ferrero na VII FRSiH: Przewaga Polski to nie tylko tania siła robocza
Enrico Bottero, dyrektor generalny Ferrero Polska Commercial

- Być może dawniej sądzono, że wchodząc do Polski chcieliśmy wykorzystać proste przewagi, czy to surowce, czy w miarę tanią siłę roboczą, ale tak nie było. Nasza filozofia, nasze działanie były dokładnie odwrotne! - mówił podczas debaty inaugurującej VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu Enrico Bottero, dyrektor generalny Ferrero Polska Commecial.

REKLAMA

- Zakład, który mamy w Polsce jest jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie obiektów produkcyjnych w całej Grupie Ferrero. Osiąga on doskonałość produkcyjną w wielu obszarach. To było możliwe dzięki samej inwestycji, ale również dzięki temu, że mogliśmy skorzystać z wysokich kompetencji pracowników, z wysokich kompetencji inżynieryjnych na rynku polskim - tłumaczył szef polskiego oddziału Ferrero.

Botterro podczas debaty inaugurującej VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu opowiadał o inwestycjach Ferrero w Polsce. Firma obecna jest w naszym kraju od 20 lat - produkcję rozpoczęła w roku 1995. Zdaniem dyrektora generalnego Ferrero, można powiedzieć, że spółka w pewnym sensie jest właściwie włosko-polska.

- Inwestycje w Polsce były realizowane, żeby produkt był produkowany blisko rynku, na którym ma być sprzedawany. Mimo że pierwotnym zamiarem Ferrero było, aby produkować wyroby na rynek lokalny i w niewielkiej mierze na rynki eksportowe, to z czasem nasz eksport znacznie wzrósł. Obecnie produkty z naszego zakładu są eksportowane do 70 krajów na świecie - powiedział Bottero.

Od 1995 r. Grupa Ferrero uruchomiła kolejne 10 zakładów produkcyjnych w różnych zakątkach świata. W tym czasie zakład w Polsce, od momentu pierwszej inwestycji, podwoił swoją wielkość. Najnowsza inwestycja spółki w zakładzie w Belsku Dużym pod Grójcem sprawi, że zdolności produkcyjne Ferrero będą jeszcze większe.

- Grupa Ferrero jest firmą rodzinną. Jesteśmy czwartą co do wielkości firmą rodzinną w branży produkcji słodyczy na świecie. Fakt, że zajmujemy tak wysoką pozycję, wynika przede wszystkim z tego, że właściciele naszej grupy przywiązują nieprawdopodobnie wielkie znaczenie do jakości i innowacyjności - tłumaczył Bottero podczas dyskusji.

Kończąc swoje wystąpienie, dyrektor generalny Ferrero Polska Commercial dodał, że poprze wszelkie działania, które zmierzać będą do zmniejszenia poziomu obciążeń biurokratycznych w Polsce. - Każde uproszczenia będą przeze mnie mile widziane - oznajmił.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 409) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH