Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor generalny Ferrero na VII FRSiH: Przewaga Polski to nie tylko tania siła robocza

  • Autor: PJ, portalspozywczy.pl
  • Data: 15-10-2014, 11:10
Dyrektor generalny Ferrero na VII FRSiH: Przewaga Polski to nie tylko tania siła robocza
Enrico Bottero, dyrektor generalny Ferrero Polska Commercial

- Być może dawniej sądzono, że wchodząc do Polski chcieliśmy wykorzystać proste przewagi, czy to surowce, czy w miarę tanią siłę roboczą, ale tak nie było. Nasza filozofia, nasze działanie były dokładnie odwrotne! - mówił podczas debaty inaugurującej VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu Enrico Bottero, dyrektor generalny Ferrero Polska Commecial.

- Zakład, który mamy w Polsce jest jednym z najbardziej zaawansowanych technologicznie obiektów produkcyjnych w całej Grupie Ferrero. Osiąga on doskonałość produkcyjną w wielu obszarach. To było możliwe dzięki samej inwestycji, ale również dzięki temu, że mogliśmy skorzystać z wysokich kompetencji pracowników, z wysokich kompetencji inżynieryjnych na rynku polskim - tłumaczył szef polskiego oddziału Ferrero.

Botterro podczas debaty inaugurującej VII Forum Rynku Spożywczego i Handlu opowiadał o inwestycjach Ferrero w Polsce. Firma obecna jest w naszym kraju od 20 lat - produkcję rozpoczęła w roku 1995. Zdaniem dyrektora generalnego Ferrero, można powiedzieć, że spółka w pewnym sensie jest właściwie włosko-polska.

- Inwestycje w Polsce były realizowane, żeby produkt był produkowany blisko rynku, na którym ma być sprzedawany. Mimo że pierwotnym zamiarem Ferrero było, aby produkować wyroby na rynek lokalny i w niewielkiej mierze na rynki eksportowe, to z czasem nasz eksport znacznie wzrósł. Obecnie produkty z naszego zakładu są eksportowane do 70 krajów na świecie - powiedział Bottero.

Od 1995 r. Grupa Ferrero uruchomiła kolejne 10 zakładów produkcyjnych w różnych zakątkach świata. W tym czasie zakład w Polsce, od momentu pierwszej inwestycji, podwoił swoją wielkość. Najnowsza inwestycja spółki w zakładzie w Belsku Dużym pod Grójcem sprawi, że zdolności produkcyjne Ferrero będą jeszcze większe.

- Grupa Ferrero jest firmą rodzinną. Jesteśmy czwartą co do wielkości firmą rodzinną w branży produkcji słodyczy na świecie. Fakt, że zajmujemy tak wysoką pozycję, wynika przede wszystkim z tego, że właściciele naszej grupy przywiązują nieprawdopodobnie wielkie znaczenie do jakości i innowacyjności - tłumaczył Bottero podczas dyskusji.

Kończąc swoje wystąpienie, dyrektor generalny Ferrero Polska Commercial dodał, że poprze wszelkie działania, które zmierzać będą do zmniejszenia poziomu obciążeń biurokratycznych w Polsce. - Każde uproszczenia będą przeze mnie mile widziane - oznajmił.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 785) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 330)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH