Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor generalny Grycan: Surowiec stanowi ponad 50 proc. kosztów produkcji lodów

  • Autor: portalspozywczy.pl, PB
  • Data: 24-04-2014, 14:02
Dyrektor generalny Grycan: Surowiec stanowi ponad 50 proc. kosztów produkcji lodów
Marcin Snopkowski, dyrektor generalny firmy Grycan

W dobrych lodach surowiec stanowi dużo więcej niż 50 proc. kosztu wytworzenia produktu - ocenia Marcin Snopkowski, dyrektor generalny firmy Grycan. - Nie da się wyprodukować dobrych lodów tanio - mówi.

- Dla nas zmiana cen surowców bazowych to duże wyzwanie. W ubiegłym roku śmietana kremówka i mleko podrożały dla producentów o 50-60 proc. Kilka kluczowych surowców mlecznych jest dostępnych na rynku jedynie w cenach spot bez możliwości zakontraktowania wolumenu i ceny na dłuższy okres czasu. Równocześnie ceny podstawowych surowców takich jak śmietana, czy mleko są na rynku polskim w bardzo dużej mierze uzależnione od sytuacji i cen na rynkach globalnych - wymienia Marcin Snopkowski.

- W tym roku oczekujemy, że koszty surowców będą stabilne, bądź będą lekko spadać. Wyjątkiem są ceny cukru, które będą sporo niższe niż w roku ubiegłym - dodaje.

Zauważa, że koszty owoców i bakalii mogą być różne w zależności od używanych do produkcji gatunków, odmian, wydajności i stopnia ich przetworzenia. - W naszym przypadku wszystkie owoce i bakalie pochodzą od sprawdzonych dostawców, z najlepszych plantacji i odmian. Są dostarczane do nas w postaci świeżych lub świeżo zamrożonych owoców i ręcznie przetwarzane przez naszych pracowników. To kosztuje bez porównania więcej niż zakup gotowych półproduktów od dużych przemysłowych producentów - podkreśla dyrektor generalny firmy Grycan.

- Jeśli spojrzeć na dynamikę cen owoców importowanych, to cytrusy będą kosztowały różnie w różnych porach roku i będą miały różną wydajność i różny smak. My pilnujemy, by nasze owoce pochodziły z tych samych plantacji, by były kupowane w dobrych okresach, kiedy owoc jest najsmaczniejszy, najbardziej wydajny, przy tym w okresach z najlepszą do uzyskania ceną - dodaje.

Mimo wzrostu cen surowca, spółka nie zamierza zmieniać receptur. Stawia na stabilną jakość i powtarzalność, które uważa za to klucz do sukcesu. Oszczędności zamierza szukać gdzie indziej: w efektywizacji kosztów produkcji, w tym np. kosztów energii poprzez lepsze dopasowanie okresów produkcji do różnych cenników taryfowych, gdzie można sporo zaoszczędzić - do 20-30 proc. kosztów energii.

Marcin Snopkowski przyznaje, że jeśli wziąć pod uwagę totalny koszt wyprodukowania lodów, w porównaniu do konkurencji, produkcja Grycana jest droższa. - Przyczyna jest prosta - produkujemy na bazie innych, droższych surowców, takich jak śmietanka kremówka, żółtka jaj, do tego dochodzi cały wewnętrzny proces przygotowania sosów, wsadów z owoców i bakalii. Prawie jedna trzecia godzin pracy naszych pracowników produkcji przeznaczona jest na przygotowanie bakalii i owoców - mówi.

Przeczytaj także:

Zbigniew Grycan: To będzie dobry rok dla lodów

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Dommmm 19-05-2014, 15:27:
Grycan robi najlepsze lody! jakkolwiek to brzmi, ale to prawda, smietanka kremowka robi kolosalna roznice w smaku i konsystecji. Sa drozsze, to fakt, ale lepsze.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 520) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH