Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor IŻŻ: Na rynku jest dużo niezdrowej żywności

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 13-01-2017, 13:52
Dyrektor IŻŻ: Na rynku jest dużo niezdrowej żywności
Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, fot. IŻŻ

- Na rynku mamy bardzo dużo produktów, które zawierają nawet niewielkie ilości izomerów kwasów tłuszczowych trans. Tych składników w ogóle nie powinno być w żywności, bo wiemy, że każda ich ilość podnosi ryzyko nowotworów, miażdżycy. Jak w takim razie nazwać taką żywność jeśli nie niezdrową? Nie możemy dać się zwariować i ulegać pewnej poprawności - mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Dyrektor IŻŻ, odnosząc się do sporu o definicje zdrowej i niezdrowej żywności, jest zdania, że bardziej adekwatnym terminem niż "zdrowa żywność" jest "żywność prozdrowotna", ale uprawnione jest również nazywanie pewnych produktów wprost niezdrowymi.

- Dotyczy to produktów, które zawierają skrajne ilości niekorzystnych dla zdrowia składników albo substancji, których w ogóle nie powinno być w diecie. Jeśli produkt zawiera skrajną ilość tłuszczu czy cukrów to można powiedzieć, że jest to niezdrowa żywność. Nie dajmy się zwariować. W edukacji na poziomie społecznym jeśli wiemy, że pewne grupy produktów narażają nas na utratę zdrowia, jest to uprawnione. Stracilibyśmy moc edukacyjną gdybyśmy wprowadzali tego rodzaju ograniczenia do naszego działania - dodał.

W opinii prof. Jarosza przemysłowi spożywczemu nie jest łatwo przestawić się na produkcję żywności zawierającej mniej różnego rodzaju niekorzystnych dla zdrowia składników.

- Stąd bierze się pewna nadwrażliwość na tego rodzaju uwagi i z tym musimy się liczyć. Chcemy współpracować z przemysłem żywnościowym, ale czasami nawet wyrażone w dobrzej wierze stwierdzenie, że dany produkt ma mniejszą wartość zdrowotną też wywołuje interwencje i nerwowe reakcje ze strony producentów. Jak jednak nazwać ciastka czy słodycze jeżeli składają się one w większości z cukru, którego w ogóle nie powinno być w diecie? Wymyśliliśmy cukier, który poprawia nam samopoczucie, jest smaczny, ale musimy mieć świadomość na temat skutków spożywania cukru, soli i tłuszczy. I w naszej Piramidzie Żywieniowej mówimy to jasno. Kiedyś człowiek spożywał 0,28 g soli dziennie. Nawet tak niewielkie ilości z produktów naturalnych wystarczały do homeostazy i ciśnienia tętniczego krwi - dodał.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Artmetic 17-01-2017, 03:26:
Wystarczy zainstalować aplikację E-dodatki do żywności z Google Play :)

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 838) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH