Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Słodycze i przekąski

Dyrektor IŻŻ: Na rynku jest dużo niezdrowej żywności

- Na rynku mamy bardzo dużo produktów, które zawierają nawet niewielkie ilości izomerów kwasów tłuszczowych trans. Tych składników w ogóle nie powinno być w żywności, bo wiemy, że każda ich ilość podnosi ryzyko nowotworów, miażdżycy. Jak w takim razie nazwać taką żywność jeśli nie niezdrową? Nie możemy dać się zwariować i ulegać pewnej poprawności - mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Dyrektor IŻŻ: Na rynku jest dużo niezdrowej żywności
Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, fot. IŻŻ

Autor: portalspozywczy.pl
Data: 13-01-2017, 13:52

Dyrektor IŻŻ, odnosząc się do sporu o definicje zdrowej i niezdrowej żywności, jest zdania, że bardziej adekwatnym terminem niż "zdrowa żywność" jest "żywność prozdrowotna", ale uprawnione jest również nazywanie pewnych produktów wprost niezdrowymi.

- Dotyczy to produktów, które zawierają skrajne ilości niekorzystnych dla zdrowia składników albo substancji, których w ogóle nie powinno być w diecie. Jeśli produkt zawiera skrajną ilość tłuszczu czy cukrów to można powiedzieć, że jest to niezdrowa żywność. Nie dajmy się zwariować. W edukacji na poziomie społecznym jeśli wiemy, że pewne grupy produktów narażają nas na utratę zdrowia, jest to uprawnione. Stracilibyśmy moc edukacyjną gdybyśmy wprowadzali tego rodzaju ograniczenia do naszego działania - dodał.

W opinii prof. Jarosza przemysłowi spożywczemu nie jest łatwo przestawić się na produkcję żywności zawierającej mniej różnego rodzaju niekorzystnych dla zdrowia składników.

- Stąd bierze się pewna nadwrażliwość na tego rodzaju uwagi i z tym musimy się liczyć. Chcemy współpracować z przemysłem żywnościowym, ale czasami nawet wyrażone w dobrzej wierze stwierdzenie, że dany produkt ma mniejszą wartość zdrowotną też wywołuje interwencje i nerwowe reakcje ze strony producentów. Jak jednak nazwać ciastka czy słodycze jeżeli składają się one w większości z cukru, którego w ogóle nie powinno być w diecie? Wymyśliliśmy cukier, który poprawia nam samopoczucie, jest smaczny, ale musimy mieć świadomość na temat skutków spożywania cukru, soli i tłuszczy. I w naszej Piramidzie Żywieniowej mówimy to jasno. Kiedyś człowiek spożywał 0,28 g soli dziennie. Nawet tak niewielkie ilości z produktów naturalnych wystarczały do homeostazy i ciśnienia tętniczego krwi - dodał.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Mirosław Jarosz RSS ALERT    /    IŻŻ RSS ALERT    /    Instytut Żywności i Żywienia RSS ALERT    /    cukier RSS ALERT    /    zdrowa żywność RSS ALERT    /    niezdrowa żywność RSS ALERT    /    żywność prozdrowotna RSS ALERT    /    tłuszcze RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Artmetic 2017-01-17 03:26:59
    Wystarczy zainstalować aplikację E-dodatki do żywności z Google Play :)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 35.175.182.106
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku

Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze

portalspozywczy.pl w social media

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.